Macska harapástól lehet valami bajom?

Tisztelt Doktornő/Úr! Az elmúlt héten Horvátországban nyaraltam, ahol megharapott egy kóbor macska. Az állat fiatal és szelíd, barátságos volt, minden előzmény nélkül sebezte meg a felkaromat (talán csak játékból? ) . A sérülés után nem mentem azonnal orvoshoz, csak vizes zsebkendővel lemostam a sebet, ami nem volt mély, leginkább egy karmoláshoz hasonlított. A harapás óta már több mint 2 nap telt el, a seb szépen gyógyul, csak egy kis karcolás látszódik, duzzanat, pirosodás, fájdalom nincsen. Most tudtam csak felkeresni az orvost, aki elmondta, hogy tetanuszt kellett volna kapnom, de mivel a harapás óta már sok idő telt el, már nem adja be. Közben rákerestem az interneten a macska harapás okozta fertőzésekre és nagyon megijedtem. Ön szerint mekkora esélye van annak, hogy súlyosabb fertőzést kapjak el az állattól, illetve milyen tünetekre kell odafigyelnem, mi ezek után a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza harapás témában

Kedves Kérdező!

Macska karmolásával többféle fertőzést lehet elkapni, toxoplasmosist és macskakarmolásos betegséget (cat scratch disease) . A toxoplasmosis enyhe tünetekkel, nyakszirti nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Enyhe esetben nem szükséges kezelni. Jelentősége terhesség esetén van. Terhesség alatti fertőződés esetén, amennyiben nem kezelik, magzati károsodást okozhat. A macskakarmolási betegséget a karmolás helyén 7-10 nappal kialakuló bőrpírral és ennek megfelelő területen nyirokcsomómegnagyobbodással jár, mely utóbbi hónapokig fennállhat. Általában magától gyógyul, nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

Kérdés: 2011. június 20., 18:21; Megválaszolva: 2011. június 23., 16:15
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt