CMV-fertőzés

Tisztelt Gócs Viktor doktor Úr!

Azt az információt kaptam, hogy kérdésemmel egy infektológust keressek meg, ezért fordulok Önhöz! 33 éves, 28 hetes terhes vagyok, és friss cytomegalovírus fertőzést találtak nálam. Erre a magzatvíz megnövekedett mennyisége utalt, és a vérvizsgálat szerint a megengedett 0, 400 helyett nálam 0, 593 lett az érték. Azt mondják ez alacsony, és nem lehet tenni semmit, vagy fertőződik a baba, vagy nem. Várni kell. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban alacsony értéknek számít? És akkor ez vajon mit jelenthet? Most kaptam el, vagy már múlik? Esetleg van erősebb és gyengébb fajtája is a vírusnak? Mikor kellene ismételt vérvételre mennem, hogy ezzel kapcsolatban információt kapjak? Mi baja lehet a babának, illetve ha eddig minden rendben fejlődik nála, akkor mit okohat ezek után? Meg lehet tudni azt valahogy, hogy a baba elkapta-e? Az orvosom azt is mondta, hogy nem biztos, hogy ez friss fertőzés. Az is lehet? Valamint azt olvastam az interneten, hogy a fertőzöttség 4-8 héttel később mutatható ki. Ez igaz? Akkor bíztató lehet, hogy a 20. heti ultrahangon a babánál mindent rendbe találtak, de kisebbnek mondták a korát kb egy-másfél héttel, addig a 28. heti ultrahangon még mindig mindene jól fejlődik, a korát pedig már kb 4 nappal idősebbre saccolták. Tehát "8 hét alatt nőtt 10 hétnyit".

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel, Marosszéki Annamária

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a cytomegalovírus témában

Kedves Annamária!


Nagyon sok kérdést tesz fel, ami az ijedtségét jelzi számomra. A nem túl magas szerológiai érték jelezhet régebbi fertőzést, ez jó. Bizonytalan azonban mindenféle, a klinikumban elérhető laboratóriumi módszer a fertőződés idejének meghatározására. A vírusnak nincs erősebb, vagy gyengébb fajtája. A gyermekben okozott probléma mértéke sok körülménytől függ. Miután a szerológiai vizsgálatokból megbízható következtetést nem lehet levonni, nem kellene újabb vérvétel és nem csak ezért, hanem mert tenni tényleg nem lehet semmit.

A vírusfertőzés kezelésére van ugyan gyógyszer, de igen sok mellékhatással, ami sokkal nagyobb kockázatot jelentene anyának és magzatnak egyaránt. A fertőzött és már újszülött korban nagyon beteg babáknál megérné a kockázatot, de egyelőre az ő kezelésükről is ellentmondó adatok vannak. Nem érdemes tehát azon gondolkodni, hogy mikor jöhetett létre a fertőzés, hiszen ennek tevőleges következménye nincs. Egy dolog miatt lehet értelmes vizsgálódni: terhesség előtt, hogy a leendő kismama tudja, mennyire legyen óvatos a terhesség során. A legártalmasabb ugyanis az, ha valaki a terhesség alatt első alkalommal találkozik a vírussal. A legfőbb vírusforrást a kisgyermekek jelentik. 2-4 éves korig a gyermekek több, mint fele üríti a vírust nyállal, vizelettel. Az a kismama, aki még nem esett át a fertőzésen, jobban óvakodik a kisgyermekekkel való közeli kontaktustól és gyakrabban, alaposabban mos kezet. A cmv nagyon általános dolog. Minden századik újszülöttben ott van. Ha az anya a terhesség alatt fertőződött (az összes anyák 1-4%-a), a vírus átadásának esélye 1/3. A fertőzött babák kb. 85-90%-a tünetmentes és közülük 10% mutat később valamilyen idegrendszeri károsodást, elsősorban hallás-vagy látászavart. A magzat jó fejlődése, az egészséges ultrahangkép azt jelenti, súlyos károsodása nincs a gyermeknek, mindenképpen bíztató. Próbálja ennek fényében nyugodtan tölteni a terhesség hátra lévő idejét, mert az biztosan jót tesz a magzatnak, a többi? és annyi minden? nem a mi kezünkben van, abban bízni kell, hogy jól alakulnak a dolgok, jó esély van rá!

 

Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. április 06., 08:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 20:41
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Együttalvás Covid ...
Hpv. Condyline használata alatti szex.
COVID utáni izomfájdalom
*Sürgős* Kutya harapás, Mennyire...
Hpv szájüregi