Egészséges ember széklete is okozhat fertőzés?

Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó alatt (emeleti helyiség, lent a kazánház, tehát gyakorlatilag a plafonon fut a lefolyócső, abban a helyiségben, ahol szereltem)., Amikor a csövet levettem, sikerült szembe néznem egy adag fekáliás vízzel, s mint a mesében sikerült pont az arcomba folynia, orromba, de még a szám sem volt csukva. Természetesen első dolgom volt mosakodni, öblögetni, de mi van ha reflexből nyeltem egyet miközben az orromból igyekeztem a vizet kifujni, hiszen elég kellemetlen tud lenni, amikor oda folyik.. Szóval a barátnőmmel ketten élünk a házban, egészségesek vagyunk. Olvastam a széklet miatt kialakulható betegségekről és igazán megijedtem. Tifusz, kolera, e coli, szalmonella.. Ezek csak fertőzött egyénektől kaphatóak el vagy pedig egészséges ember székletével való érintkezéstől is? Sajnos az elmúlt pár napban nem volt Domestos használva a WC-ben. Komolyan aggódom, lehet ettől komoly bajom vagy csak egy vicces sztori lesz, amin röhöghetünk?

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza témában

Tisztelt Uram! Valóban, elég furcsa volt ez a baleset. Nem kell aggódni, a gyomorban is vannak olyan enzimek, gyomorsav, ami védi a szervezetet. Nem gondolnám, hogy így elkap valami kórokozót és megbetegszik. Ha hígabbá válna a széklete, vagy láza alakulna ki, akkor elgondolkodnék, de ez Kis mennyiség volt, nem okoz betegséget. Következő alkalommal, ha ilyen munkát végez, mindig tegyen fel a szája és orra elé egy kendőt, ami vízhatlan. Egészséges ember székletében is vannak kórokozók, de kis számban. Szeretném megnyugtatni, hogy ettől nem lesz beteg. Esetleg ha aggódik pár napig probiotikus készítmény használhat, mely a bélflóra segítségére van, ezek vény nélkül kapható szerek. üdvözlettel:

Megválaszolva: 2023. január 04.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Travocort krém újbóli használata
Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Elszakadt fitymafék
Tisztelt Doktor úr! A párommal együttlét közben elszakadt a fitymafékem.Éreztem egy erős fájdalmat. Eléggé intenzív volt a vérzésem, de viszonylag rövid ideig...
Ételallergiás reakció?
Üdvözlöm! Tegnap a (mellékelt) “hólyagok” jelentkeztek az arcomon. Ebéd után 15 perccel a kettő nagyobb, majd rá 5 óra hosszára ez felszívódott és utána a 3...