Agyhártyagyulladás felnőtteknél?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem, hogy a legtöbb esetben az agyhártyagyulladás az immunrendszer nem megfelelő működése miatt alakul ki? Mondjuk gyerekeknél és fiataloknál? Felnőtt korban miért nem vagy csak minimális a kockázat? Vagy, ha van akkor mik ezek, amik a felnőttekre vonatkozik? Olvastam a cikket, hogy nagyon elenyésző ez a betegség statisztikailag. Felnőtteknél is van baktérium és mégsem alakul agyhártyagyulladássá, legtöbb esetben arcüreggyulladás, tüdőgyulladás ami előfordul. Konkrétan életemben kétszer volt tüszős mandulagyulladásom, tüdőgyulladásom soha nem volt. Megfázni is csak évente 1-2-szer szoktam. 3 kisgyerek is van a családban ezért érdeklődnék. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pék Tamás válasza agyhártya gyulladás témában

Tisztelt Kérdező! A zárt közösségekben, ahol sok ember "zsúfolódik össze", nagyobb az esély a betegség kialakulására. Pl. óvodákban, iskolákban, kollégiumokban. Ilyen esetekben ha például valakinek a torkában van a baktérium, könnyebben át tudja adni másnak. A betegség előfordulhat természetesen későbbi életkorban is, csak sokkal ritkábban. Az, hogy kinél alakul ki súlyos betegség, és kinél fordul elő csak hordozás azt nem lehet megjósolni előre. Sokszor semmilyen alapbetegség nem szükséges a súlyos betegség kialakulásához. Több fajta baktérium okozhat agyhártyagyulladást, ténylegesen van amelyik arcüreggyulladást, vagy tüdőgyulladást is tud okozni, de a meningococcus ilyen betegségeket nem okoz. A tüszős mandulagyulladás kórokozója nem szokott agyhártyagyulladást okozni. Tisztelettel:

Megválaszolva: 2016. december 14.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Bakteriális intim fertőzés átadható?
Hepatitis B
Tisztelt Doktornő! Most ismerkedek egy férfival, csókig jutottunk. Ezt követően mondta el, hogy jópár éve hepatitis B fertőzöttséget diagnosztizáltak nála,...
Clamydia terjed e fürdővízzel?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném tudni, hogy Clamydiával diagnosztizált szülő fürdővízzel átadhatta-e a kórokozót gyermekének? Válaszát köszönöm.
Hpv fertőzés során, hogyen lehet...
Kedves doktor úr, HPVt diagnosztizáltak nálam le, három héttel ezelőtt, valószínűleg a páromnál is jelen van. Két héttel ezelőtt megkaptam a HPV elleni...
HIV érték laborvizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a csatolt lelet teljesen negatív? Megnyugodhatok (az aktus után egy hónappal készült a labor)? Az...
Enyhe harapás idegen kutyától
Ma este megharapott egy kutya, de éppen csak a felső hámréteg sérült meg a karomon, egy nagyon enyhén vérző ponton. Az eset után kb. 15 perccel betadinnal...