Lyme-kóros vagyok?

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a segítségét kérni, még a nyár folyamán megcsípett egy darázs, és a helyén egy kokárdaszerű bőrjelentség volt látható egy hétig, középen piros volt és körben egy vörös sáv, kb 5-6 cm átmérővel. Ez egy hét múlva elmúlt, most egy pár napja el kezdett fájni a bal térdem, és csíkokban, gondolom az idegpályák mentén fájdalmasság, túlérzékennyé vált a bőröm, ez egyre fentebb és lentebb kúszott a térdemtől, pirosság ott nem volt a bőrön semmi látható, csak bőrfájdalaom, már egészen a törzsemen is érzem ezt a bőr fájdalmat, a térdem körül két helyen övsömörhöz hasonló kis kiütések voltak, fájdalmasak, érzékenyek, hőemelkedésem is volt, hidegrázásom. Azért hasonlítom az övsömörhöz, mert volt már ilyen nekem. Három héttel ezelőtt vérvételen is voltam, akkor még nem volt ez a probléma, a hajhullás miatt csinálták a vérképet, ott reumatoid faktor <7, VVT 16 nm/h, GOT 19, GPT 20 U/l, fehérvérsejt 7, 03 Giga/l, neutrofil gran: 3, 93 Giga/l, lymfocita 2, 64 Giga/l %-ban 37, 5 (normál 25-29) , monocyta 0, 34 Giga/l, bosinofhil 0, 1 Giga/l, basophi 0, 3 G/l vörösvértest: 4, 79 T/L, hemoglobin 139 g/Lm hematokrit 0, 42 L/L, MCV 88, 5 fl, MCH 29 pg, MCHC 328 g/L RDW-CV 12, 0 %CV, vizelet normális és negatív mindenre (nitirit, ph, fehérje, cukor, tetcontest, urobilinogén, fehérvérsejt, vörösvérsejt,) vas 18, 5, transzferrin 2, 2 g/L Transzferrin szaturáció 36 % Teljes vakötők 57 umol/l CRP 2, 6 mg/l Ez a térdporbléma úgy kezdődött, hogy leguggoltam és egy nagyot roppant a térdem, és egy -két óra múlva már jöttek ezek a bőrfájdalamak, hidegrázás 1-2 nap múlva, mintha valami kórokozó vagy vírus kikerült volna a véráramba onnan a térdemből. Okozhat-e kullancson kívül más rovar pl. darázs, méh csípése lyme-kórt vagy más hasonló mérgezést, pl. vérmérgezést, ami ilyen tüneteket okozzon, és főleg a hajhullást is kiváltsa? Kérem legyen kedves segíteni, mert olyan rejtélyes ez az egész, és a hajhullás miatt annyira ki vagyok már lelkileg borulva, ráadásul most még a térdem is fáj. Most el kezdtem szedni Amoxicillint 1000 mg-ost, amig nem derül ki, hogy mi ez.

Dr. Pék Tamás válasza darázscsípés témában

Tisztelt Kérdező!

A darázscsípés következtében nem lehet Lyme-kóros. Egyéb "vérmérgezés"-ért sem tehető felelőssé a hónapokkal ezelőtti csípés, nem okoznak ilyen betegséget.

Szélsőséges esetben elképzelhető, hogy valaki nem veszi észre a kullancscsípést mert kiesik a bőrből, amely aztán okozhat akár térdizületi gyulladást is, de a hajhullás, bőrfájdalmak, hidegrázás, övsömörhöz hasonlító kiütések nem tünetei a Lyme-kórnak, ezért ez a betegség nem jön szóba reálisan panaszai hátterében.

Tisztelettel:

Kérdés: 2016. október 31., 12:39; Megválaszolva: 2016. november 06., 18:59
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?
Emlékeztető oltás