Eltűnhet a HPV a szervezetből?

Szép napot! Több mint egy éve kiderült, hogy condylomám van, pár hónapja sikerült csak elérnem a tünetmentességet. Az lenne a kérdésem, hogy legyőzhette az immunredszerem a HPV-t és esetleg el is tűnhetett a szervezetemből, vagy örökre bennem marad a vírus? Pár hete voltam nőgyógyászati rákszűrésen, ez a vizsgálat kimutatja, ha még megtalálható bennem ez a típusa a HPV-nek? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza HPV témában

A rutin nőgyógyászati mintavétel során a kefével eltávolított hámsejtekből genetikai módszerrel kimutatható a vírus örökítő anyaga. A fertőzés megelőzésében 2006 óta elérhető a védőoltás, melyet a 9-26 év közötti korosztálynak javasolnak. Egy oltás ára 30 ezer forint körül van, a teljes védettség eléréséhez 3 oltás szükséges. A készítmény vényköteles, a társadalombiztosítás nem támogatja, de bizonyos településeken az önkormányzat díjmentes bocsátja lakosai részére. A vakcina négy leggyakoribb típustól véd, azok burokfehérjéit tartalmazza, arra késztetve a szervezetet, hogy antitestet termeljen, melyek egy tényleges vírusfertőzés esetén védik a szervezet. A védőoltás a már meglévő fertőzést nem gyógyítja meg.

Az egészséges immunrendszer képes legyőzni az enyhe fertőzést, ami a későbbiekben azonos altípus ellen szintén védettséget jelent. Nők esetén az immunrendszernek nehezebb dolga van, ugyanis a vírus a mélyebben fekvő hámsejteket támadja meg. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat szükségességét, amelyre még védőoltás igénybe vétele esetén is célszerű eljárni.

Kérdés: 2015. október 05., 16:21; Megválaszolva: 2015. október 08., 20:32
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Hpv szájüregi
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! A szájüregi HPV vírus veszélyesebb, mint a méhnyaki? Az interneten nagyon ijesztő, ahogy írnak a szájüregi...
HPV fertőzés
Üdvözlöm! Kerestem több helyen a választ kérdésemre, de nem találtam sajnos. Szexuális témában lenne szükségem pontos információra. Kiderult...
Hpv kisműtét után szex
Tisztelt Doktor Úr! Nem olyan rég HPV fertőzéssel diagnosztizáltak. A húgy csőből kis műtéttel kimütöttek egy növedéket három napja. Azt...
HPV gyanú
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Testvéremmel lakom egy háztartásban, és egy éve derült ki, hogy hpv gyanús. Akkor negativak lettek az eredményei. Most...
Hpv fertőzés
Jó Napot Kívánok! Elég kényes témában lennének kérdéseim. Hpv vírusom van 16-18 negatív típusú. Cintec vizsgálati eredményeim: Cintec...