HPV szemölcsök - én is elkaphatom?

Jó estét kívánok. A problémám a következő: párommal több mint, fél éve nem védekezünk óvszerrel. Már régóta volt neki a nemi szervén egy-két bőrkinövés-én már így ismertem meg. Mivel ezek elszaporodtak elment dokihoz és kiderült hogy HPV genitális szemölcsök. Azóta ecseteli. Tavaly ősszel nekem az évi citológiai szűrésem P1 volt. Menjek vissza hamarabb nőgyógyászhoz? Én is elkaphattam, nálam is ki fognak jönni a szemölcsök? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza HPV témában

A genitális szemölcs általában nemi úton terjed. A szemölcsöket okozó HPV, szexuális együttlét, illetve szoros testkontaktus alkalmával adható át. A HPV a genitális tájék bőrén keresztül kiválasztott izzadságcseppeken át jut át a másikra. A szemölcs is ezen a tájékon jelenik meg, általában 3 hónapon belül, de előfordulhat, hogy csak több év múlva.

Legkönnyebben úgy lehet megfertőződni, ha olyan emberrel érintkezünk, akinek van szemölcse, de a vírus úgy is jelen lehet, ha szemölcs nem látható. Így nagyon nehéz a vírus terjedésének a megelőzése. Az óvszer nem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen nem feltétlen takarja az egész fertőzött bőrterületet.

A rákszűrő vizsgálat alkalmával HPV törzs tipizálása is tanácsos.

Kérdés: 2015. február 26., 22:20; Megválaszolva: 2015. március 01., 18:38
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lehet poszt-COVID?
Nemi herpesz
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció