A condyloma eltávolítása

Tisztelt DoktorNo/Ur! Azzal a problemaval fordulok Onhoz, hogy kb 6 honapja volt condyloma mutetem.Parom nemiszerven neha kijon egy szemolcs, azt leegetik, legutobb condyline ecsetelovel mult el.En most fogom beadatni a 2.cervarixot. Az lenne a kerdesem, h ezutan, tudunk e ovszer nelkul szeretkezni, vagy most mar barmikor kiujulhatnak a szemolcsok? Es a cervarix mennyire ved ezek utan? Mindig voizsgalom magam, a mutet ota nem voltak szemolcseim, azota rakszuresen is voltam, melynek az eredmenye P2 lett, es az orvos is azt mondta a vizsgalat soran, h el lett minden szemolcs tavolitva. Van e vmi immunerosito, ami meggatolja ezek ujrakinoveset? Azt tudom, hogy most mar mindig benne lesz a szervezetunkben ez a virus, de ha nincs szemolcs, akkor nem fertoz? Ugyan ugy lehet nemi eletunk, mint azelott? Elore is koszonom valaszat!

Dr. Pétervári László válasza szexuális úton terjedő fertőzés témában

A Condyloma szexuális úton terjedő fertőzés (STD) . A genitális szemölcs, vagy condyloma rendszerint hússzínű kinövés a szeméremtesten és környékén. Előfordulhat a végbéltájékon, a hüvelyben és a méhszájon is. Okozója a HPV 6 és a HPV 11 típusú vírus, részleten ld. HPV

A nemi szervi szemölcs becslések szerint a nők és férfiak 10%-nál életük során kialakul.

Kezelés:

20%-25%-os Podophyllin ecsetelés (hetente kell ismételni, csak orvos végezheti, és terhességben nem alkalmazható! )

Podophyllotoxin ecsetelő: a betegnek felírható.

Műtét: elektrokauteres eltávolítás, LASER, krioterápia, sebészi kimetszés.

Immunerősítő kezelés.

Kezelése az elváltozás makacs kiújulásai miatt elhúzódó lehet.

Elengedhetetlen, a gyógyuláshoz, hogy az újrafertőződést elkerüljük! Sok türelem kell a terápiához.

Hosszú időn át fennálló, előrehaladott condyloma megbetegedés talaján rákos elváltozás is kialakulhat!

Megelőzés:

Fontos a szexuális partner kivizsgálása, fertőzés esetén kezelése, valamint a továbbterjedést megakadályozását szolgáló intézkedések (szexuális önmegtartóztatás, monogám életmód, óvszer használata) bevezetése. Védőoltás alkalmazása.Fél év után a védettség kialakul, ezután minden rendben lesz.

Kérdés: 2012. december 11., 21:37; Megválaszolva: 2012. december 17., 20:46
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?
Emlékeztető oltás
Negyedik covid oltás biztonságos-e
Lehet elkaphattam parazita fertőzést?
Szép napot! Az a problémám lenne, hogy sajnos elég szerencsétlen módon, de a kutyám széklet maradéka belekerült a számba (vagyis a nyelvemre, de...