• HPV vírus férfiakra gyakorolt hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Egy néhány hónapos párkapcsolat után vagyok. Volt barátnőm azt jelezte felém, hogy rákszűrésen HPV vírust találtak a szervezetében, amit valószínűleg az előző kapcsolatából szerzett. Viszonyunk ideje alatt az együttléteink kizárólag óvszer használatával történtek. A kérdésem: milyen eséllyel kaphattam el a vírust? Férfiként rám nézve ennek milyen következményei lehetnek? Milyen vizsgálat szükséges a vírus kimutatásához? Nem váltogatom gyakran a partnereimet, de adott esetben egy új kapcsolatban fennáll-e a veszélye, hogy tovább adhatom a fertőzést? Bár utánanéztem, nem találtam arra vonatkozó információt, hogy milyen kezeléssel lehet megszabadulni ettől a vírustól? Általános emberi kapcsolatok során (pl. arcra puszi, ölelés, stb.) terjed-e ez a vírus? Lehetséges-e hogy valakiben akár több évig is lappangjon? A lappangási idő ez esetben a kimutathatóságot jelenti, vagy a külső tünetek megjelenésének időpontját? Köszönettel:

        Dr. Bodnár Edina válasza a HPV témában

        Ha óvszert használtak, és a partnernek a külső nemi szerven nincs tünete, akkor nem valószínűleg nem fertőződött meg. Férfiaknál ún. condylomákat, ill. tumort is okozhat a HPV vírus. A vírust a szervezet önmagától is eliminálja kb. 2 év alatt, de az Isoprinosine nevű gyógyszer segítheti az immunrendszert a vírus elleni harcban. Öleléssel, arcra puszival nem terjed. Sajnos a vírus évekig is lappanghat, ami a tünetek megjelenéséhez szükséges időt jelenti.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2012. február 13., 20:26; Megválaszolva: 2012. február 16., 21:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: