Migren aura es fogamzasgatlo szedese

Evekkel ezelott jelentkezett nalam eloszor migren aura akkor kiviszgaltattam magamat azota kb egesz eletemben otszor jelentkezett. Lassan egy-ket eve nem jelentkezett. Regen szedtem fogamzasgatlot de abba hagytam ugy tudom, hogy akinek valaha volt migren auraja nem ajanlott a kombinalt tabletta csak az ugynevezett minipill ami nem tartalmaz osztrogent. A noguogyaszom azt javasolta, hogy elsosorban egy neurologussal beszeljek es ha nincs kifogasa a fogamzasgatlo szedesevel kapcsolatban akkor felìrja nekem. Az lenne a kerdesem, hogy szedhetek e valamilyen tablettat illetve, hogy Ön mit javasolna? Esetleg van e valami vizsgalat amit erdemes elvegzni a fogamzasgatlo szedese elott? Valaszat elore is koszonom!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló szerek mellékhatásként okozhatnak fejfájást. A migrénes fejfájás azonban ettől függetlenül is felléphet.Ennek egyik válfaja, ha aura vezeti be, leggyakrabban látászavar, féloldali zsibbadás. A neurológiai kivizsgálása, mint írja, megtörtént. Többnyire az eredmények nem mutatnak ki szervi rendellenességet.

Az aura hátterében nem áll agyi keringészavar, ennek oka a sejtek izgalmi állapota. A magas ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók legnagyobb veszélye viszont a stroke.Ez fokozott trombózis készség, elhízott, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató esetleg cukorbeteg, magas vérnyomásos nőknél valóban fokozott kockázatnak tekinthető.

Végső soron a kérdésére válaszolva, ha ön egyébként egészséges fiatal, akinek aránylag ritkán aurával bevezetett migrénes fejfájásai vannak, neurológiai kivizsgálása negatív, fogamzásgátlót szedhet.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 15., 13:48 ;Megválaszolva: 2015. december 17., 07:04
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Fogamzásgátló
Tisztelt doktor nő/úr! Szretném megkérdezni hogy szédülésre, migrénre szedek sibelium és divascan tbl.Elkezdhetem e szedni a cypromix...
Halánték fájdalom nyeléskor
2 hete kezdődött a halánték fájdalmam bal oldalon, minden nyelésnél belefájdul a halántékom is. A kérdésem, hogy mi lehet az oka?...
Auras migrén 2
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Azért írok újra, mert kicsit megijedtem. Milyen vizsgalokat lehet elvégezni még...
Auras migrén
Kedves Doktornő! Pár hónapja jelentek meg először a szemem előtt ezek a furcsa fények, egyik oldalt, tartott kb fél órát, amikor már nagyon...
Fejfájás és szédülés
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly augusztusban egyik nap arra ébredtem, hogy szédülök és fáj a fejem. Mindkét tünet folyamatosan fennállt és...