Migrén és beszédzavar?

Tisztelt Doktor! Sógorom migrénes fejfájással küzd. Kb.2 éve jelentkezett először. A tünetek: üveges tekintet, hányinger, hányás és nagyon erős fejfájás. A hányás és hányinger nem minden egyes alkalommal van. Tegnap pedig úgy kezdődött, hogy össze vissza kezdett beszélni, zavaros volt a monmondanivalója, aztán meg nem is tudott beszélni. Lezsibbadt a nyelve és a jobb karja. Ezután következett a hányás és ezt követte a fejfájás, de ekkora már nem volt beszédzavar és zsibbadás sem. CT volt nála amikor elsőnek jelentkeztek a fejfájások, kórosat nem találtak. Csak most aggaszt minket a beszédzavar és a zsibbadás, mert ezek most voltak először. (reapaxot szed, ez vált be nála, mert elmúlik tőle a fejfájása.) Ezek is a migrén miatt voltak? Mit javasol? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: N. M.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza beszédzavar témában

Kedves Kérdező!

A sógora véleményem szerint teljesen megfelelő kezekben van. A komplikált migrén fennállása esetén úgynevezett aura jelenség léphet fel.Ezek a fejfájást megelőző tünetek, melyek sokfélék lehetnek.Köztük gyakran átmeneti féloldali zsibbadás, beszédzavar is.Jellemzőjük, hogy rövid ideig tartanak, múló jellegűek, ezt követi rendszerint az erős fejfájás és hányinger. Az ilyenkor kötelezően elvégzendő koponya CT negatív volt, jó lenne megnyugodni. Szerencsére a Relpax hatásos migrén ellenes gyógyszer.

A további gyógyszeres kezelés csak akkor indokolt, ha a rohamok sűrűn ismétlődnek. Ilyenkor a neurológus úgynevezett intervallum terápiát javasol, amit állandóan kell szedni, ezáltal a rohamok száma és intenzitása is csökkenhet.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. március 30., 17:21; Megválaszolva: 2015. március 31., 17:56
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Fej nyomás érzés,koncentráció...
Fejfájás,pánik
Jó napot kívánok! Egy 24 éves hölgy vagyok. Olyan kérdèsem lenne hogy mitől lehet az hogy elől a homlokomnal illetve a szemoldokom fölött faj a...
Van-e egyéb teendőm?
Tisztelt Dr.Nő! 2021.08.31-én pánikrohammal erkeztem a sűrgősségi osztályra,ahol azt mondták adnak egy nyugtatót... Voltam magán úton ...
Furcsa érzések a fejben
Állandó fejfájás, mit tegyek?