csipőfájdalom

Kedves Doktor nő! Évek óta tudtam, hogy csípőkopásom van, de még nem volt műtendő állapotban.Nem is foglalkoztam különösen vele, emellett copd -os is vagyok, rendszeresen járok (évente 1x)kontrollra, az állapotom nem romlott.Decemberben kezdődött a problémám. Vese tájékon fájdalmat éreztem, elis mentem a házi orvoshoz, kaptam gyulladás gátlót és elmult a probléma. Majd kb.1honapja a combtő-csipő és lábszárba sugárzó éles fájdalom miatt, (ami miatt szinte alig tudok járni)felkerestem egy ortopédiai magán rendelést.Irt a Dr, fájdalom csillapitót meg izom lazitót és egy hónap mulva vissza kell menni majd kontrollra.Ma megkaptam a rtg eredményt.Ami nem nyugtat meg...leirnám röviden:mko csipőizületi rés mediálisan kifejezetten beszűkült.A vápatetők sclerotikusak,peremszéleiken osteophita képződések láthatóak.Femurfejek kissé laposabbak , mindkét femurfejben több 3-5mm es lyticus terület megfigyelhető. Azt olvastam, hogy a lyticus terület rosszindulatu daganat esetén képződik.Sajnos az ortopéd orvos semmit nem mondott, erről.Csak szedjem a gyógyszert és menyjek vissza 1hónap mulva.Nem érzem jól magam, szinte napról-napra rosszabbul vagyok, vagyis gyengébb.Pár éve nem voltam vérvételen sem, és semmilyen vizsgálaton, a pulmonologián kivül.Milyen vizsgálatokra lehetne még elmenni? Valóban lehet ez egy rosszindulatu elváltozás? Köszönöm a választ! György

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza csípőízületi fájdalom, csontritkulás témában

Kedves György!

Levele alapján az elvégzett röntgen vizsgálat egyértelműen nem utal rosszindulatú elváltozásra. Panaszai és a lelete alapján viszont javasolt tovább lépni: A laboratóriumi vizsgálatokban a teljes vérkép mellett laktát dehidrogenáz (LDH), alkalikus foszfatáz, máj- és vesefunkció, teljes vizelet, szérum ionok: Na, K, Ca, P, Mg meghatározása javasolt. Tumor marker vizsgálatok közül - életkorát figyelembevéve a prosztata specifikus antigen (PSA) szintet jó lenne tudni. A képalkotó vizsgálatok közül csontizotóp illetve erről a területről esetleg nuklearis magrezonancia (MR) vizsgálat több információt ad. Csontritkulásának mértéke szintén közelebb visz a panaszainak magyarázatához. Rutinszerűen nem tartozik a kivizsgáláshoz, de javasolt egy mellkas röntgen (bár ezt gondolom évente a tüdőgyógyászok végzik) és esetleg egy ultrahangos vizsgálat. Ezek eredménye esetleg további tesztek elvégzését vetik fel, vagy igazolják, hogy mi okozza a “lyticus területeket.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. április 16., 21:19; Megválaszolva: . .,
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Kidudorodó ér a karon.
Tisztelt Doktor! 26 éves férfi vagyok, és az lenne a problémám, hogy a bal felkarom belső részén van egy ér ami szabályosan púposodik ki. Van...
Bal alhasi, medeence, comb fájdalom
Üdvözlöm! Eddig nem volt szokásom hason aludni, de a Covid kapcsán olvastam, hogy ajánlott, ezért most egy ideje hason alszom (A covid már három hete...
Jobb oldali lágyéki fájdalom
Tisztelt Márta! Augusztus óta, egy komolyabb megterhelést követően (kerékpár) jobb oldali lágyéki fájdalom kezdődött, de nem tudom ehhez...
Derék vagy gerinc?
Kedves Doktornő! Már több éve fáj a derekam. Hol el múlt, hol vissza jött. Most az utóbbi 3 hétben ismét egyre sűrűbben. De most az elmúlt 5...
Laboratóriumi eredmények
Tisztelt Doktornő! Kérem, véleményezze a mellékelt laboratóriumi eredményeket és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...