alacsony pulzusszám a nap végére

Üdvözlöm! 36 éves vagyok. Idei év májusában kétoldali tüdőembóliám volt. Előtte már két éve tüdőszarkoidózissal kezelnek. Az elmúlt két-három hétben egyre többször (naponta többször, és van, hogy hosszabb időre) erősödő fejfájásaim vannak, a homlok egyes pontjai környékén többnyire, de van, hogy a fejtető különböző részein. A mély levegővételekkor pedig oldaltáji, a hát alsó részén illetve a mellkasi részen fájdalmaim vannak (ami eddig nem volt ilyen mértékben) A jelenlegi gyógyszeradagomat (melyben helyet kap medrol is 16mg naponta) május vége óta szedem. A metotrexattól idővel voltak enyhébb fejfájásaim a heti bevételt követő napokban, de most ez más fejfájásérzet, és minden nap többször is jelentkezik. Továbbá észrevettem, hogy a nyugalmi pulzusom (nem közvetlenül az esti alvást megelőzően) 50-52 körüli ülő helyzetben, akár picivel 50 alatti is szokott lenni ülve, nyugalomban. Mivel sportoltam, a nyugalmi pulzusom mindig 65 körüli volt a korábbi nyugalmi mérések alkalmával. Május óta nem sportoltam semmit még, maximum hosszabb séták megtétele. Továbbá néhány hete mindkét nyaki oldalon láthatóvá vált (ami előtte soha életemben nem fordult még elő) a nyaki verőér általi pulzus lüktetése. Ez azóta is folyamatosan látható (3. hete már) . Az orvosom elküldött szívultrahangra, de ott semmi eltérést nem írtak le, az EF 63%. A rutin laborom rendben volt (CRP is határérték alatti, az egyéb paraméterek is rendben) Mi okozhatja az említett látható lüktetést a nyakamon? (ami persze lehet nem is gond) Mi a véleménye a leírt pulzusszámom ilyen mértékű változásáról. Illetve, lehet-e összefüggés a nyugalmi pulzusszámom csökkenése, és az egyre intenzívebbé váló fejfájás között? Vagy a szedett gyógyszereim hosszabb távú szedése is előidézhette mindezt?

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony pulzus témában

Kedves Kérdező, mellkasi Röntgen vizsgálata (esetleg CT) mikor volt utoljára? A mellkasban kialakuló nyomásemelkedés is hozzájárulhat a panaszokhoz, érdemes lenne a tüdőgondozóba visszamenni.

A pulzusszám tisztázására 24 órás EKG (Holter) monitorozás javasolt, ezzel megállapítható, hogy kóros mértékben alacsony-e a szívverése.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. október 26., 23:32; Megválaszolva: 2016. november 03., 13:28
Kérdések és válaszok: Fájdalom
További Kivizsgálás, Labor...
Kedves Doktornő! Tanácsáért fordulnék önhöz, hogy esetleg kérjek e más labor vizsgálatot, vagy menjek más vizsgálat felé, ha igen merre...
Nyelőcső vagy légcső görcs?
Köldök váladék
Kedves Dr! Múlt hét szerdán emeltem egy nagyobb súlyt ekkor egy erős szúró fájdalmat éreztem a köldökömnél. További napokban is tapasztaltam a...
Feszítő nyak
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Panaszom 5 napja kezdődött egy éjszakai ébredést követően, furcsa feszítő, nyomó érzést kezdtem érezni a...
Gyógyszerek kombinációja