Metformin mellékhatása

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék a metformin hatóanyag mellékhatásáról. Előző kérdésemre, nem kaptam a kíváncsiságomat kielégítő választ, ezért gondoltam átfogalmazom azt.Úgy tudom, hogy a metformint inzulinrezisztencia gyanú esetén is fel szokták írni, mivel rendezi az inzulinszintet a sejtek érzékenységének növelésével. A kérdésem az lenne, hogy a későbbiekre gondolva, nem borítja fel az anyagcserét? Nem lesznek kevésbé érzékenyek a sejtek a metformin nélkül az inzulinra? Valamint igaz, hogy megemeli a glükózszintet? Várom válaszukat! Tisztelettel: Orsolya

Dr. Rakk Erika válasza metformin témában

Kedves Kérdező!

Az összes kérdésre NEM a válaszom. A metformin kiváló hatóanyag.Kedvező " mellékhatásai " miatt, újabban már daganatos betegnek, szteroid kezelésre szorulóknak is adják.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. április 03., 11:12 ;Megválaszolva: 2015. április 17., 22:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Metformin elhagyása
Kedves Doktornő! 24 éves húgom esetével kapcsolatban érdekelne pár dolog.. Nem 100%-osan diagnosztizált PCOS-ja van, ami azt jelenti, hogy egyik...
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy laboreredmény
Nornalis érték ?