Metformin elhagyása

Kedves Doktornő! 24 éves húgom esetével kapcsolatban érdekelne pár dolog.. Nem 100%-osan diagnosztizált PCOS-ja van, ami azt jelenti, hogy egyik orvos szerint az, másik szerint nem.Viszont rendszertelen és fájdalmas a ciklusa és súlyproblémákkal is küzd.Kicsit pattanásosabb is az arca, viszont a nemi hormonok nem mutattak nála semmilyen eltérést.Inzulin szint mérésen még nem voltunk. A kérdésem az lenne, hogy ha elkezdené szedni a metformint 2×500 mg-jával és miután tegyük fel beállt a ciklusa és abba hagyja, akkor nem lesznek kevésbé érzékenyek a sejtek az inzulinra? Tekintettel arra, hogy a metformin a szedés ideje alatt fokozza a sejtek inzulin érzékenységét.Nem lesz nagyobb az esély rá, hogy meghízik a szedés befejezte után? Valamint mellékhatásként a magasabb vér glükóz szint nem okoz egyéb problémákat? Várom a válaszukat! Tisztelettel: Orsolya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza metformin témában

Kedves Kérdező!

Ne haragdujon, de olyan kérdéseket tesz fel, aminek semmi alapja. Egyelőre még semmi se indokolja, hogy metformint szedjen a testvére. Majd az az orvos, aki szükésg esetén felírja, megválaszolja ezeket a kérdéseket.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. március 28., 08:15; Megválaszolva: 2015. március 29., 21:28
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Metformin mellékhatása
Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék a metformin hatóanyag mellékhatásáról. Előző kérdésemre, nem kaptam a kíváncsiságomat kielégítő...
Vérkép eredmény
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Frissen lettem 23 éves, sajnos nem sportolok, (mindössze napi körülbelül fél óra séta.) testmagasságom 177 cm...
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...