Paradicsom az oka mindennek?

Pár hónapja kínozz időnként kellemetlen hasmenés, miután következetes kizártam mindent ételt egyenként a táplálkozásomból rájöttem hogy a paradicsom az. De annak viszont minden formája. nyersen, ketchup, leves, pizzaszósz, paradicsomos főtt étel, de még a tasakos paradicsomleves is.. Ha eszek belőle maximum 1 órán belül, de minél "egészségesebb" formájában eszem annál gyorsabban (nyerstől kb 15 perc) azonnal, hirtelen rám törő hasmenésem van. Természetesen elhagyásával teljesen tünetmentes vagyok, székletem szilárd. Mi az ami kiváltja a problémákat? Valamely alkotóeleme a paradicsomnak amely még a feldolgozás során is megmarad? esetleg lehetséges más zöldség/gyümölcsben is hasonló vegyület ami kiválthat nálam, problémát? Miket kerüljek? Mi a neve ennek a betegségnek, valamiféle allergia?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Leírása alapján ételallergiája van. A paradicsom a következőkkel okozhat keresztallergiát:sárgadinnye, görögdinnye, narancs, burgonya, fehérrépa, mogyoró, valamint léguti allergének közül a fűfélék. A keresztreakció nem kötelezően jelenik meg. Igazolására vérvételből spec.IgE-kimutatás valamint bőrpróba lehet alkalmas.

Kérdés: 2011. január 29., 15:45; Megválaszolva: 2011. január 31., 14:55
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok