• Tisztelt Dr.Filiczky István!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

            Tisztelt Doktor Úr!
           Szeretnék tanácsot kérni a Doktor úrtól. Én baranyában lakom,47 éves mérnök vagyok. Sajnos már 15 éve beteg.Főleg emésztőrendszeri gyulladásaim vannak.De magas a koleszterinem(a statintól begörcsölök,nem tudom szedni),sulyos foku csontritkulásom van(de nem tudom szedni rá a biszfoszfonátokat,az emésztőrendszeri gyulladások miatt. A panaszaim az utóbbi 1 évben fokozódtak:nagyon erős puffadás,hányás,savtultengés,székrekedés-hasmenés váltakozása,remegés,gyengeség,szédülés,visszatérő gyulladások.stb. 15 éve szedem az omeprasolt,savközömbösitőket. Gyomortükrözés(szövettannal) eredménye:krónikus,aspecifikus gyomor-nyombél-vékonybél-gyulladás-megvastagodás,felszivódási zavar,  Enyhe aktivitásu helicobacter .és valószinü-virus indikálta gyulladás.CT-eredménye: ugyanez és gyomor tágulat.A pécsi gasztroenterológusom hasnyálmirigy funkció zavart gondol okként,.keményitő-terhelés pozitiv lett. a lipiodol-próbát jód-(feltételezett) érzékenység miatt nem tudja megcsinálni(Ct-jódos-kontrasztanyagra vagyok érzékeny). Olvastam,hogy a lipiodol-próba alternativája a széklet-zsir -teszt.

        Kérdéseim:

        1. Azt szeretném kérdezni a doktor úrtól ,hogy Magyarországon hol végeznek ilyen tesztet??Kórház,labor,magánorvos stb.   annak is örülnék,ha segitene,hogy hol érdeklődjek! 

        2. Mi a véleménye a fent leirtakról? Milyen irányba érdemes vizsgálódni?

        3.Baranyában lakom. Állitólag Budapesten van a Doktor Úrnak magánrendelése. Hol?Mikor  van rendelés? Kérnék elérhetőséget(telefon,e-mail).

        4. Gyomor-nyombél szövettan krónikus,aspecifikus gyulladáson kivül enyhe boholy-athrópiát irt.Lisztérzékenységre anti-tTg:negativ,anti-gliadin:pozitiv 12,9(12-ig jó).Most van lisztérzékenységem,vagy nincs?

        5. Laktulóz-kilégzési-próba:pozitiv dysbacterózisra. Normixot irtak, de rosszul lettem tőle(hasmenés,hányás,fulladás). Tejcukor-érzékenység csinálhat ilyen panaszokat?

        6. A helicobacter-eradikációs kúrát irtak elő. egyre több antibiotikumtól leszek rosszul. Utoljára 650 mg amoxicilintől is. Most 2x1000mg amoxicilint, és 2x500mg claritromicint kell szednem. Felmerül nálam a candidiázis is. Ha ilyennagy adag antibiotikumot szedek 1 hétig lehet sulyos következménye,ha candidiázisom(sulyos mértékü) is van? Hol foglalkoznak a candidiázis diagnózisával?Ha nem kezdem el az antibiotikumos kúrát(már 1 éve húzom), mi lehet a következménye?
           Nagyon megköszönném segitségét,tanácsait!     
            Tisztelettel:János

        WEBBeteg szakértő válasza a emésztőszervrendszeri betegség témában

        Kedves János!

        Leleteiből ítélve több dolog egyyüttese miatt vannak panaszai Önnek.

        Inkább a fő okot kellene végre megállapítani, majd ezt követően a többi betegsége, tünete is eltűnne.

        A remegés, hasi görcs, székelési probléma lehet hasnyálmirigy idült gyulladásnak a következménye. A keményítőterhelés pozitív, ez nem tudom mit jelent az Ön esetében. Kóros értékű, vagy jó?

        Amennyiben jódos kontrasztanyagra érzékeny, akkor semmiképp ne csinálják meg a lipiodol tesztet. A széklet zsír meghatározása iránymutató, de a keményítőterhelés mellett a cukorterhelést is meg szoktuk csinálni hasnyálmirigy gyulladás, alacsony vércukor értékek gyanúja esetén. Van még egy objektív mérés, amit Lundh tesztnek hívnak. Ebben az esetben vékony csövet dugnak le a patkóbélbe orron vagy szájon keresztül,, majd tápanyagot adnak bele és onnan a hasnyálmirigy nedvet visszaszívják. A vizsgált anyagban pontosan meg tudják mondani, hogy a szénhidrát bontó, a zsírbontó, a fehérjebontó enzim értéke szenved-e zavart, vagy a mennyiség. Takács Tamás professzor munkacsoportja dolgozik jelenleg hazánkban ezzel a módszerrel, a Szegedi I.sz Belgyógyászati Klinikán.

        A hasnyámirigy működést, gyulladást mindenképp tisztázni kellene.

        Ami a lisztérzékenység esetleges fennálltát illeti, azt gondolom, hogy lisztmentes diéta tartásával semmiképp nem ártana magának, csak a diéta tartása kötségesebb az általános étkezés összegénél.

        Az ún. másodlagos tejcukor érzékenység ( nem a lebontó laktáze enzim hiánya), illetve a kóros baktériumok megjelenése a vastagbélben és vékonybélben( dysbacteriosis) gyakori velejárója a hasnyálmirigy nem megfelelő működésének, gyulladásának. Ezt az elmúlt 10 évben figyeltük meg hasnyálmirigy gyulladt betegeink esetében.

        Enyhe helicobacter pozitivitása miatt kollégám eradikálni, kiirtani akarta a baktériumot. Számos terápiás kombináció létezik, az Ön esetében kissé körültekintőbbnek kell lennünk, de megoldható. Az eradikáció során az antibiotikus terápia nem szelektív, nem csak a helicobactert, hanem a bélben lévő baktériumokat is kiirtja, tehát nem baj, ha a Normixra érzékeny. Az antibiotikus terápia után jótékony baktériumok beültetésére lesz szükség, akár Protexin, Normaflore, gastropro, stb segítségével.

        Végül elérhetőségem:

        Dr Rose Medical Center, Budapest

        www.drrose.hu, 0613776737

        Javulást kívánva üdvözlöm.

         



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-05-20 15:47:38; Megválaszolva: 2010. május 20., 15:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: