• Lüktetés a hasban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Édesanyám 81 éves, önellátó, elég jó erőben van a vérnyomása néha ingadozik.
        Dg.: magas vérnyomás, atheroscleroticus szívbetegseg, epeholyag kövesség, vese cysta (ezekről rég tudunk), a kéthegyű billentyű elégtelensége.
        Évente vérkép, cardiologiai vizsgálatra jár, gyógyszereit rendszeresen szedi.
        Kb. 2006 óta hasi panaszai vannak, nem fájdalom, csak lefekvéskor lüktetés, néha égető, fura érzés. Hasi UH 2006-ban, 2008-ban is volt Motilium gyógyszert kapott.
        Most 2009-ben a belgyógyász szakorvos hasi CT-re küldte, melynek eredménye: A hasi aorta meszes falu excentricusan elhelyezkedő fali thrombus is látszik. Az a. mesentreica superior eredésénél 50%-os stenozist okozó meszes plakk látszik.

        A cardiologus szakorvos azt javasolta, hogy 10 napra feküdjön be a belgyógyászati osztályra, hogy véralvadásgátló gyógyszert (Syncumart) állítsanak be.

        Azóta a Syncumar szépen beállt, havonta egyszer ellenőriztetjük.

        Sajnos egy ideje, amikor lefekszik, érzi azt a lüktetésszerű ( mintha a szíve a hasába dobogna) tünetet, amitől aztán nagyon ideges lesz és rosszkedvű. Napközben nincsenek ilyen érzései.

        Kérdésem, hogy mi okozhatja és lehet-e ellene valamit tenni, hogyan tudnék édesanyámon segíteni.

        Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel: N. Anna Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi panasz témában

        tisztelt Kérdező!

        A lüktető érzés  hasi fő verőér elmeszesedésének következménye. A leírt leletben szerpel az ér tágulata és a benne lévő trombus. Ez a lüktetés nem csökkenthető. Járjon rendszeresen ellenőrzésre, mivel a hasi verőeret rendszeresen kontrollálni kell hasi ultrahang vizsgálat során.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-02-09 21:15:13; Megválaszolva: 2010. február 09., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: