• Dalacin okozhat tartós hasmenést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram,

        Nagyjából 1 hónappal ezelőtt begyulladt a fogam, ínyem. Az elmúlt 10 évben nem volt ilyen és a hagyományos kezelési módok (aloe-vera, kamilla, szájöblítők, stb) nem hatottak. Végül radikálisabb módszer mellett döntöttem és végigszedtem egy Dalacin kúrát. Sajnálatos mellékhatásként a kúra megkezdése után 2-3 nappal már komoly hasmenésem volt. Ez azóta sem múlt el. A dalacin mellett ittam a Normaflor-t minden nap 3x. Joghurt-okat ettem, stb.

        Pár napja elkezdtem szedni a Bolus adstringens-t (3x2) amit recept nélkül lehet kapni.

        Most már kb 3 hete tart a hasmenés majdnem változatlanul. A kezdeti erős rohamok és a napi 6x székletürítés enyhült, most már csak napi kb 3x járok wc-re és már nem csak 5-10 másodpercem van eljutni egy wc-ig.:)

        A kérdésem az lenne hogy okozhat-e a Dalacin ilyen tartós tünetet? vagyis legyek türelemmel és előbb-utóbb elmúlik, vagy forduljak orvoshoz?

        Szíves segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Igen, a Dalacin okozhat tartós hasmenést is a normál bélflóra elpusztításával (illetve az ehelyett megjelenő kórokozók elszaporodásával). Önnek ez alapján antibioticum asszociált hasmenése van, mindenképp javasolnék széklettenyésztéses vizsgálatot, Clostridium difficile toxin kimutatást is (az antibiotikum okozta hasmenés legsúlyosabb formáját ez okozza, bár ha tünetei enyhülnek ennek fennállása nem valószínű). Tehát ez alapján mindenképp javasloma kezelőorvos felkeresését.


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-03 11:09:29; Megválaszolva: 2010. február 03., 11:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: