Szénhidrát emésztési zavar

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Évek óta küzdök bélműködési zavarokkal (egész napra elhúzódóan több széklet, kiürítetlenség) , melyeket eddig noha sok pozitív eredmény volt (hasnyálmirigyzavar, laktóz-intol., colitis gyanú, szövettan alapján sem tudták eldönteni, kontaminált vékonybélsyndróma többször) , nem sikerült sem tisztázni, sem javítani. Az interneten ráakadtam az SCD diétára, mely szinte minden szénhidrátot (kenyeret, rizst, reformgabonákat,   krumplit, cukrot) tilt. Javult tőle az állapotom, de én még szigorítottam rajta, mert azt vettem észre, hogy ha csak tojáson, sajton és natúr húson élek kevés zöldséggel, akkor normális reggeli egy alkalom székletem van. De ha egy falat szénhidrátot is eszek, pl. egy kis mézet, vagy gyümölcslevet, vagy banánt, másnapra növekszik a székletszám és a gázosodás. A fenti diétától gyengének, fáradtnak érzem magam. Mi bajom lehet? Ha Önnel jelentkeznék ezzel, Ön milyen vizsgálatokra küldene el? Van-e lehetőség valahogy javítani a szénhidrát-emésztésemen, hogy egy kevésbé szigorú diétával is kontrollálható legyen az állapotom?
Előre is köszönöm válaszát,
tisztelettel!  

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szénhidrát emésztés témában

Kedves Kérdező!

Nem csoda, ha ilyen szigorú diéta mellett fáradékony és gyenge. A szervezetének a szénhidrát hiányában az aminosavakból kell cukrokat szintetizálnia. Az, hogy jelenleg bármilyen szénhidrát fogyasztása panaszokat vált ki, esetleg arra utalhat, hogy a hasnyálmirigy enzimtermelése a visszafogott diéta miatt nagymértékben csökkent, így a bevitt tápanyag megemésztése nem tökéletes. Javaslom, a diéta fokozatos óvatos bővítése mellett Pankreoflat drazsé alkalmazását, mely emésztőenzim-készítmény. Emelett  probiotikumok kúraszerű használata javasolt (pl. vényre kapható Enterol nevű készítmény) Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 14., 23:14; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:14
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok