• Nyelv barna elszineződése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések


        Kedves Doktornő/úr!

        Néhány napja a nyelvemen a nyelvgyöktől kiindulva barna elszineződést látok. Fogalmam sincs mi lehet az oka. Próbáltam kanállal lekaparni, citromot szopogatni, de nem tünt el.

        Kérdésem, hogy utalhat-e a nyelvemen lévő barna folt  esetleg az epe, vagy máj elégtelen működésére? Azért gondoltam erre, mert az utóbbi időben elég gyakran előfordult, hogy reggelente kifejezetten epét hánytam. Hozzá kell tennem, hogy nagyon stresszes napokat élek meg mostanában és még csak nem is látom az alagút végét. Sajnos egyébként is befelé forduló vagyok, nem szívesen osztom meg másokkal a gondjaimat, problémáimat, magamban örlődök és egyre több cigarettát szívok el.

        Egy egészségügyi szakiskolát végzett ismerősömnek megmutattam nyelvem, aki azt mondta, ne foglalkozzak vele, majd magától megszűnik, de nem igazán nyugodtam meg.

        Kérem szíves - lehetőleg megnyugtató - válaszát.

        Üdvözlettel: Ilona

        WEBBeteg szakértő válasza a barnás nyelv témában

        Kedves Ilona!

        A nyelv barna elszineződését okozhatja bakteriális fertőzés, különböző ételek fogyasztása, dohányzás, jelentős mennyiségű kávé bevitele, illetve bizonyos szájvizek használata. Leírása alapján az Ön esetében a dohányzás lehet a fő tényező, melyhez az epés hányás okozta irritáció hozzájárult. Javaslom a dohányzás elhagyását és a rendszeres, gyakori, kis étkezést, valamint a stresszfeldolgozás megfelelő módszereit (autogén tréning, relaxatio, jóga)

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-06-09 08:48:03; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés