Kóla

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ritkán iszok kólát, de akkor is ha pl keveset aludtam, vagy álmos vagyok. Ha reggel iszok meg egy 0, 5literes kolát, rendesen beindul a gyomrom, vagyis legalább 2szer van székletem tőle, de nem hasmenés. Amugy is nem rendszeresen van székletem (nem iszok, nem cigizek, keveset sportolok) . Ebből a szempontbol van előnye a kolának, viszont a fejem rendesen megfájdul tőle. Egy du.n alvás után elmulik. Mennyire veszélyes ez a fajta fejfájás?

A másik kérdésem: a párom sajnos kólaföggő már évek óta, 29éves Ő is, hiába mondom hogy egészségtelen, kola nélkül nem tud dolgozni, azt mondja kola nélkül nem tud koncentrálni stb. Csak kolát hajlando inni egyáltalán. Egyáltalán van lehetőségem leszokni róla? Egyáltalán nem iszik alkoholt (antialkoholista) és egyáltalán nem cigizik (utálja is a cigit) . Aggódom hogy komolyabb baja lesz belőle, mit tudok tenni ellene?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza cóla témában

Kedves Kérdező!

Fejfájása, ha epizódikus jellegű, és ennyire köthető a cola-fogyasztáshoz, nem veszélyes. A túlzott fogyasztás viszont előbb-utóbb gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet (reflux betegség, gyomor- illetve nyombélfekély, emésztési zavarok) , egyrészt a jelentős szénsav-bevitel illetve a cola erős savas pH-ja miatt. Komoly fizikai-szellemi függőség nem ismert a colával kapcsoltan, így véleményem szerint minden további nélkül le lehet szokni róla, az eddig colával bevitt koffeint pedig teával pótolni (a fekete teák jelentős mennyiségű teofillint tartalmaznak, melynek élettani hatása azonos) .

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. április 29., 23:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:10
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...