Fekély vagy más?

Tisztelt Doktor úr!

Gyomortükrözésem mai erdménye:

Durván megvastagodott Kerckingredőzet látható.  A bulbus kifejezetten hyperaemias. A pylorus kerek, spontán nyílik. Az antrum redőzete durván megvastagodott, a corpus is kifejezett, fornix redőzete és nyálkahártyája megtartott.Levegő befúvására a gyomor a szokottnál nehezebben tágul fel. A cardia lazán zár, a cardia felett hosszanti erosio, amely egy megvastagodott redőben folytatódik, a környezeténél lényegesen tömegesebb kifejezett redőből is biopsia történt.Felette ép nyh.

Vélemény: Gastroduodenitis chr. Erosiv oesophagitis. Megvastagodott oesophagus redő.

Diagnózis: Nyelőcsőfekély, Idült gastritis k.m.n.

Biopsia: I.antrum II. oesophagus

A vizsgáló orvos annyit mondott, jaj de csúnya, és a kérdésemre ez rák-e, azt mondta, a szövettant várjuk meg.Helicobaktériumra is gyanakszik.

40 mg.Pantacidot írt fel.

Szeretném, ha "lefordítaná" a tükrözés eredményét.Nem iszom, nem dohányzom, 57 éves nő vagyok.

Köszönöm: Katalin

Dr. Plósz János válasza gyomorhurut témában

Kedves Kérdező!

Ami biztosan elmondható a lelet alapján, az az, hogy savas visszacsorgás miatt a nyelőcső alsó harmadában felmaródás van. Ezen kívűl a gyomor és a nyombél nyálkahártyája is gyulladt, vizenyős. Ez súlyos gyomor-nyombél hurutnak megfelelhet. Azonban a vaskosabb redő, illetve a nehezebben táguló gyomor miatt felmerült a vizsgálóban egy esetlegesen a gyomor falának mélyebb rétegeiben zajló (akár rosszindulatú, esetleg nyirok eredetű) folyamat is.

Ennek kizárására történt a biopsziás mintavétel. A szövettani eredmény, illetve a terápiára adott válasz segít majd a további teendők meghatározásában. (A szövettani eredmény megérkezéséig egy nyelőcső-gyomor röntgen vizsgálat hasznos lehet, segíthet a gyomor mozgásának megítélésében) .

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. április 19., 19:41 ;Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:00
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasfájás szénsavas ital után
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám hogy szénszavas víz,kávé vagy bármilyen szénsavas ital ivása után,csípős étel evése után elkezd...
Gyomortükrözés szövettan eredmény...
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés szövettani eredményében az alábbi értelmezésében kérném segítségét. "a lamina propriaban gócos jellegű...
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...
Krónikus Gastritisz
Tisztelt Doktor Úr! November közepe óta kezdődtek a panaszaim : haspuffadás, emésztési problémák, reflux. November 25.-én sor került a...
Van okom aggódni?
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözéses szövettani leletem: Makroszkópos leírás: 2 db 1 mm-es sárgás szövet Mikroszkóp leírás: HE festés...