Vérvételből tumorvizsgálat?

Tisztelt Doktor Úr/Nő?

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy létezik-e valóban olyan vérvizsgálat, amelyből pl.: vastag, végbél tumor megállapítható, valamilyen market elemek vizsgálatát említették, illetve van-e olyan vizsgálat, mely a vastag, végbél tumorát megállapíthatják, tükrözéses és tapintásos vizsgálat nélkül?

Igaz, hogy a gyomorfekély (rák) esetében a helio nevű baktérium felelős legtöbb esetben, az kimutatható vérvizsgálatból és ha nincsen akkor meg is nyugodhatunk?

köszönettel

 

 

Dr. Plósz János válasza tumormarkerek témában

Tisztelt kérdező! Tumor-markerek (melyek a vérből kimutathatók) ismertek (CEA, AFP, stb.). Azonban a rák diagnosztizálására nem alkalmasak (nem minden esetben emelkednek meg illetve az emelkedett szint mellett nem mindig mutatható ki rosszindulatú folyamat). Jelenleg a vérből kimutatható markereket csak a tumor kezelését követően vizsgáljuk. (Ha a diagnosztizált tumor mellett magas értéket észlelünk, műtét és megfelelő terápia után ennek csökkennie kell, a későbbiekben emelkedése tumor-recidívát jelez). Vastagbél-rák esetében a székletből végzett tumor-marker kimutatás lehet alkalmas a rosszindulatú folyamat jelzésére. A legkevésbé megterhelő vastagbél-vizsgálat pedig az un. virtuális colonoscopia. Ekkor (hashajtást követően), a vastagbeleket levegővel töltik fel (végbélen keresztül), majd CT vizsgálatot végeznek a hasról. Ezt követően számítógép segítségével a vastagbéltükrözés során látható képhez hasonló információt nyernek. A Helicobacter pylori baktérium krónikus gyomorhurutot okoz, ami fokozza a gyomorrák kockázatát. Nem minden gyomortumor jár helicobacter fertőzéssel, csak bizonyos típusok előfordulásának gyakoriságát emeli a baktérium okozta hatás. A vérből csak az mutatható ki, hogy volt-e valah ilyen jellegű fertőzése az egyénnek, az, hogy aktuálisan van-e, vérvételből nem ítélhető meg. Viszont un. kilégzési teszt segítségével beavatkozás nélkül kideríthető, hogy valaki fertőzött-e vagy sem. Dr. Plósz János

Megválaszolva: 2009. január 29.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Kalcitonin 5,1pmol/l pmol.
Crohn betegségem van és elvégeztettem a tumor marker vizsgálatot: CA125,HE4, ROMA pre, ROMA post, CA15-3, CA72-4, AFP, CEA, NSE, S100 protein, TPA mind...
Ferritin szintem túl magas
Tisztelt Doktornő, kérem szíves tanácsát milyen irányban folytassam a kutatást: ferritin szintem, decembertől kezdve fokozatosan emelkedik 315-ről 478 ug/L...
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! A laborleleten a CRP 12, 98 mg/L (ref.érték 0, 00-5, 00), AFP 15, 6 ug/L (ref. érték 0, 0-6, 0), CA 125 152, 4 U/mL (ref. érték 0, 0-35...
Mik a kilátásaim?
Tisztelt Doktor Úr! Júliusban kivettek egy nagyon kezdetleges daganatot a mellemből, azóta napi egy 20mg-os Zitazoniumot szedek. Most voltam kontroll...
Egyiptomi megbetegedés.
Merckformin XR okozta állandósult...