Vérvételből tumorvizsgálat?

Tisztelt Doktor Úr/Nő?

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy létezik-e valóban olyan vérvizsgálat, amelyből pl.: vastag, végbél tumor megállapítható, valamilyen market elemek vizsgálatát említették, illetve van-e olyan vizsgálat, mely a vastag, végbél tumorát megállapíthatják, tükrözéses és tapintásos vizsgálat nélkül?

Igaz, hogy a gyomorfekély (rák)  esetében a helio nevű baktérium felelős legtöbb esetben, az kimutatható vérvizsgálatból és ha nincsen akkor meg is nyugodhatunk?

köszönettel

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tumormarkerek témában

Tisztelt kérdező!

Tumor-markerek (melyek a vérből kimutathatók) ismertek (CEA, AFP,

stb.) . Azonban a rák diagnosztizálására nem alkalmasak (nem minden

esetben emelkednek meg illetve az emelkedett szint mellett nem mindig

mutatható ki rosszindulatú folyamat) . Jelenleg a vérből kimutatható

markereket csak a tumor kezelését követően vizsgáljuk.

(Ha a diagnosztizált tumor mellett magas értéket észlelünk, műtét és

megfelelő terápia után ennek csökkennie kell, a későbbiekben

emelkedése tumor-recidívát jelez) .Vastagbél-rák esetében a székletből

végzett tumor-marker kimutatás lehet alkalmas a rosszindulatú folyamat

jelzésére. A legkevésbé megterhelő vastagbél-vizsgálat pedig az un.

virtuális colonoscopia. Ekkor (hashajtást követően) , a vastagbeleket

levegővel töltik fel (végbélen keresztül) , majd CT vizsgálatot

végeznek a hasról. Ezt követően számítógép segítségével a

vastagbéltükrözés során látható képhez hasonló információt nyernek.

A Helicobacter pylori baktérium krónikus gyomorhurutot okoz, ami

fokozza a gyomorrák kockázatát. Nem minden gyomortumor jár

helicobacter fertőzéssel, csak bizonyos típusok előfordulásának

gyakoriságát emeli a baktérium okozta hatás. A vérből csak az

mutatható ki, hogy volt-e valah ilyen jellegű fertőzése az egyénnek,

az, hogy aktuálisan van-e, vérvételből nem ítélhető meg. Viszont un.

kilégzési teszt segítségével beavatkozás nélkül kideríthető, hogy

valaki fertőzött-e vagy sem.

Dr. Plósz János

Kérdés: 2009. január 29., 18:47; Megválaszolva: 2009. január 29., 18:47
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Miért pozitív, mi lehet a diagnózis?
Jobb bordaiv alatti feszülés
Tisztelt Doktor úr! Kissé összetett problémámmal fordulok Önhöz így igyekszem összefoglalni. Tavaly 2020. októberében HPV-t diagnosztizáltak a...
Laktózintolerancia vizsgálat...
Ételintolerancia
Műtét utáni állapot