Colitis ulcerosám van?

Pár napja hasi fájdalmaim vannak. Eleinte zavaróbbak voltak, evés, ivás után bugyogó, zuborgó érzés volt a hasam aljában (amely érzés már nem jelentkezik) , és égő enyhe fájdalom a gyomorszájnál, kis hányingerrel kísérve. A hasam jobb oldalán, a köldöktől kb 4 cm-re a csípőcsonttal egyvonalban nyomás hatására enyhe szúró fájdalmat érzek, ami a köldök felé sugárzik. Amint ez elmúlik, hasam bal oldala kezd fájni enyhe szúró fájdalommal, a köldöktől kb 4 cm-re. Ha ez is elmúlik, jön az alhasi fájdalom, ami inkább enyhe mentsuációs fájdalomra emlékeztet. Ezek mellé társult az, hogy a székletemen sárgás-barna színű nyák jelentkezett, vér nem látható benne. Hőemelkedésem már 5 napja van, ez általában csak 37 fok körüli. Hasmenésem nem volt.

Voltam nőgyógyászati vizsgálaton, mert eleinte felfázásra gondoltam, mivel sárga, de tiszta folyásom van, továbbá a jobb oldali petefészkemben található 3 cm-es ciszta néha okoz fájdalmat. A nőgyógyászati vizsgálat (ultrahang is volt) nem állapított meg különösebb betegséget, az orvos elküldött sebészeti vizsgálatra, vakbél gyanújával. A vizsgálaton mellkasi, hasi röntgent csináltak, ami semmit sem mutatott ki. Készítettek továbbá hasi ultrahangot, amely eredménye következőképp szól: A máj nem nagyobb, benne körülírt eltérés nem látható. Az epehólyag átlagosan telt, fala nem vastagabb, kőmentes. Az epeutak nem tágabbak. A vesdék helyzete, nagysága szabályos. Kő, üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. A pancreas testi régiója ábrázolódott, nem szélesebb, a Wirsung vezeték nem tágabb. A retroperitoneum metorismus miatt érdemben nem ítélhető meg. A lép nem nagyobb, szerkezete homogén. Az ileocoecalis regioban a meteoristicus coecum mellet amennyire megítélhető kóros szerkezetű, gyulladt appendixre utaló tubuláris képlet nem látható. A regioban minimális szabad hasi folyadék ábrázolódik. A húgyhólyag jól telt, fala nem vastagabb, kóros intraluminaris eltérés nem látható. Az uterus kornak megfelelő nagyságú, anteflectalt. A jobb ovariumnak megfelelően efy 27x31x29 mm-es cystosus képlet látható. A bal ovarium nem azonosítható. A vérvizsgálat eredménye teljesen normális lett. A hasi vizsgálat során nyomásra nem érzékeltem máshol fájdalmat, csak a köldököm mellett jobbra kb 4cm-re, ami enyhe szúró érzés.

Ezek alapján nem tudták kizárni ugyan a vakbélgyulladást, de hazaengedtek azzal, hogyha hányás, láz, nagy fájdalom jelentkezik azonnal keressem fel a sebészetet.

A fájdalmak enyhék, de nem múlnak. A vizsgálat óta nem eszem tejterméket, zsírós ételeket, húst, sok kamilla teát iszok, és így jobb lett, de nem múlt el. Most inkább az égő érzés jelentkezik a gyomorszájnál. A háziorvosomnak is megmutattam a leleteimet és a panaszok alapján colitis ulcerosara gyanakszik, és vastagbél, valamint gyomortükrözésre küldött. Nem tudom mi lehet a baj, még soha nem volt ilyen problémám. Tényleg vastagbélgyulladásra utaló jelek ezek? A Normaflor szedése segíthet valamit? És mit jelent az a megjegyzés, hogy a bal ovarium nem azonosítható?

Válaszát köszönettel várva:

Imeon27

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyomor-bélhurut témában

Tisztelt Kérdező!

Visszafelé haladva, a bal ovarium nem azonosítható: nem tudta a

vizsgáló látótérbe hozni, meglátni a vizsgálófejjel. A

vastagbélgyulladások típusos tünete a hasmenés, mely huzamosabb ideig

fennáll. A leírás alapján Önnek ezen tünete nincs, így colitis

ulcerosa kevésbé valószínű. Leginkább egy gyomor-bélhurut okozhatja

panaszait, ennek megoldása a fokozatosan felépített óvatos diéta,

gyakori, nyugodt, kis étkezés, pre- és probiotikumok fogyasztása (akár

a Normaflore is) . A gyomortáji égő érzés gyomorhurutra utalhat, a

fentieken túl pár hetes savcsökkentő kezelés segíthet a problémán

(Quamatel Mini vény nélkül kapható) .

Dr. Plósz János

Kérdés: 2009. január 09., 21:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 11:03
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hólyag a végbélnyílásnál
Pajzsmirigy + SM betegség
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia