Perforált vakbélműtét, hashártyagyulladás

Tisztelt Dortornő/úr! Problémám előzményei: 2007 nyarán megoperáltak perforált vakbéllel laparoscóppal! Sajnos hashártyagyulladást is kaptam. Tályogok keletkeztek a hasűrben és folyadékgyülemek. Újra megműtöttek: endoszkóppal leszívtak egy tályogot (Douglas punctio). Majd 1 hónap múlva begörcsölt a hasam. Megoperáltak harmadszorra is, ekkor hasfelnyitással. A belek össze voltak már nőve gyulladásosan, kötegekben álltak a vékonybelek. Ileusra jellemző képek, hashártyaösszenövések stb. Műtét után gennyes sebfertőzés és bal kar bénulása az operáció alatt a rossz kézfektetés miatt. Rendbe jöttem és újra munkába álltam több hónap után. Idén augusztusban leállt a bélműködésem. 1 hétig nem jött széklet és nem távoztak szelek, volt hányigerem is és hőemelkedésem. Bementem a kórházba ahol nativ hasi röntgenképen "a colon bal oldali felxurája gázzal telt, 4 cm-es nívó, a sacrum magasságában a has középvonalában kissé fokozott gázosság látható. Beöntést adtak és hazaküldtek. Azóta nem mennek a belek. A széklet gyógyszer nélkül nem távozik (a gyógyszer: LAEVOLAC székletlazító) és borzasztóan fel van dagadva a hasam. És sokat fáj is. Puffadok, feszül a hasam. Ha székletet ürítek utána még mindig érzem, hogy van bennem széklet és ritkán egy enyhe nyomást érzek a végbél közelében. Mit tehetek még? Kérjek beutalót egy kolonoszkópiára? Vagy egy kontrasztanyagos vékonybél-passzázs vizsgálatot? Sajnos ezt augusztusban határozottan elutasította az orvos azzal, hogy nagyon időigényes. Hol tudnék ilyet kérni. Tudna javasolni egy jó gasztroenterológus szakorvost aki segítene és tanácsot tudna adni? Soproni vagyok. 30 éves. Nagyon sokat szenvedek, sokszor nem merek enni sem emiatt. Mi lehet a gond, hogy 1 év után leálltak belek ilyen hirtelen? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelttel: Vági Zoltán

Dr. Plósz János válasza bél összenövések témában

Tisztelt Kérdező! Állapotát nagy valószínűséggel a többszöri műtét és hasüri fertőzés miatt létrejövő bélösszenövések okozzák. Ezek akadályozzák a normális bélmozgásokat, átmeneti bél-leszorítások következhetnek be, ilyenkor érzi a szelek leállását és a haspuffadást. A colonoscopiával illetve a bélpassage vizsgálattal is csak a bél belső nyálkahártyáját tudjuk megítélni, így ezek a vizsgálatok összenövések tekintetében nem adnak támpontot. Állapotának megoldása valószinűleg egy nyitott hasi műtét lenne, azt azonban tudnia kell, hogy minden egyes műtét újabb összenövéseket okozhat (a műtét során oldják a korábbi adhéziókat, de a már a belek érintése is okozhat újabbakat). Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus Szia! Az én álláspontom, hogy ilyenkor tényleg kontrasztanyagos passage-t javaslunk. Meg kell nézni a bélrendszerben hol vannak összenövések. A kolonoszkópia nem javasolt. A műtétet szintén nem javaslom, ez csak végső megoldás, mikot teljes akadály alakul ki. Nagy a bélsérülés veszélye és teljesen kétséges a hosszútávú eredmény. Dr. Boros Miklós sebész

Megválaszolva: 2011. augusztus 11.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

2.5 cm polip speciális eltávolítása
Kedves Doktor Úr! Csatoltam egy leletet, köszönöm ha megnézi. A leletben szereplő kinövés szerintem kb 2016 óta megvan, csak akkor nem volt ekkora, én meg...
Zsírmáj van e teendő
Kedves Doktor Úr! Mellékletben csatoltam a legfrissebb vérvételemet. Az, amiláz, CK, monocita értékeim mindig magasabbak, nem tudom az okát. Háziorvos...
Colitis ulcerosa fellángolás...
Tisztelt Doktor Úr! Számtalan alkalommal kérdeztem már öntől. Először is köszönöm a gyors, egyértelmű válaszait. 2-3 nappal ezelőtt kérdeztem öntől, amiatt,...
Nyelőcső és hát fájdalom
Jonapot . Kb 5 eve lassan elkezdodott egy nyelési fájdalom. 3 szor voltam endoszkopon. nem reg ct-en es MR -in. sehol semmi komolyat nem lattak. azt hittem...
Székelési inger hiány kamasznál
Tisztelt Doktornő! Gyermekem egészen òvodás kora òta szenved a székelés halogatásának problémájával. Elérkeztünk arra a pontra, hogy méllyebben kell...
Nyelőcsőgörcs vagy...
Tisztelt Főorvos úr! Több éve vannak fájdalmas mellkasi "történéseim", amik evéssel főleg gyors evéssel összefüggnek fájdalom és lassabb étel haladás...