Hasmenés étkezés után

Tisztelt Doktorúr! Étkezés után (30perc-1óra) időnként előfordul, hogy hasmenésem van. Antibiotikumot szedtem augusztusban, a kúra alatt jelentkezett hasmenés is, ami azt hittem rendeződött. Kb. 3 hete jelentkezett ez a panasz, először a tejes ételek után vettem észre, de ha nem fogyasztok ilyesmit akkor is előfordul ételtől függetlenül. Hetente 2x-3x. Fiatalabb koromban is volt ilyen panaszom, de ritkábban. A széklet nem véres, nem nyákos naponta esetleg 1x fordul elő a normális széklet ürítés mellett. (reggel) Néha enyhe alhasi görcsöm van. Székrekedésem sosem volt. Jelenleg kisbabám van, a stressz gyakori az életemben. Mit javasol? Köszönettel.

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Az étkezés utáni (étkezés provokálta) sürgető székürítés-hasmenés általában irritabilitás eredménye. Ez nagyon gyakran jelentkezik gyomor-bélhurut vagy antibiotikum kezelés után. Érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani, kerülni a forró és fűszeres ételeket. Probiotikum tartósabb használata valamint Duspatalin szedése szintén segíthet a panasz megszüntetésében.

Megválaszolva: 2023. november 21.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Nyálkás széklet
Tisztelt Doktorúr! Augusztusban antibiotikumot szedtem, ami után olyan panaszaim lettek, hogy étkezés után (hetente 2x-3x) híg székletürítésem és enyhe...
Enyhe, chronicus, aspecificus colitis
Tisztelt DrÚr! 19 éves korom óta évről évre súlyosbódó refluxom volt, amire már dupla dózisú protonpumpa gátlót kaptam. Egyre rosszabbul lettem, és extrém...
Ételallergia? (Kapcsolódik az április...
Tisztelt Doktor Úr! E hó 18-án kértem itt tanácsot öntől (IBS?) Gelsectan, Duspatalinnal kapcsolatban. Sajnos, a problémám nem oldódott meg, pár naponta,...
Mi lehet az oka, még mindig a...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr. nő/ Dr. úr! Nagymamám, 66 éves. 2023.04.07.-én Pénteken éjszaka sürgősségire vittük be, jobb alhasi görcsös panaszokkal. híg...
Gyomorbántalom
Tisztel Doktor úr! Február elején két hetes hasmenéssel volt problémám. Víz szerű, napi két három alkalommal. Két hét után a hasmenés ugyan elmúlt, de...
Nagy, mennyiségű széklet
Tisztelt Doktornő/ Úr! Egy hónappal ezelőtt tüdőgyulladásom volt, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot kaptam. Még aznap erős, hasmenés jelentkezett, ami...