Milyen vírus okozza a betegségem?

Tisztelt Doktornő! Péntek este (2023.04.14.) 21: 00 órától kezdve egészen 21: 30 -ig kb. 5 alkalommal hánytam. Minden étel kijött, amit aznap ettem. (Utána bevettem egy B6 vitamint, és azt azóta is szedem, 3x1 -et.) Akkor este a hőmérsékletem: 37,5°C. Másnap reggel már 38,3°C -os lázam lett, és a székletem is teljesen híg állagú volt. Nem bírok enni semmit, és a vizet is csak egy-két kortyot. A híg széklet miatt Cralex -et kezdtem el szedni, ami hatásosnak tűnik. A lázam vasárnapra már szünt, de még mindig ~37°C körüli a testhőmérsékletem. Ma (04.16.) már tudtam enni egy kevés almát héj nélkül, és kortyolgatni tudtam csak a házilag készített gyümölcslevet, ami narancsból és répából készült, de még mindig nagyon gyengének érzem magam. Az evés után beindul a szivem. (Ez gondolom azért van, mert a vér elkezdi szállítani a tápanyagot? . Talán jól gondolom?) Azt szeretném kérdezni, hogy meddig tarthat ez a betegség? Milyen készítményt érdemes venni, hogy minél előbb több folyadékot tudjak inni? Mi okozza nálam a tüneteket? Krónikus beteg vagyok, epilepsziát állapítottak meg az orvosok. 175cm magas, 55 kg, 40 éves férfi vagyok. Nem iszok alkoholt és nem dohányzom. Válaszát várva köszönettel

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza Gasztroenteritisz témában

Kedves kérdező, Pusztán a tünetei alapján nem lehet megmondani milyen kórokozó okozhatta a panaszait. Teljes biztonsággal azt sem lehet állítani, higy vírus volt, mert pl. egy nem megfelelően hőkezelt/tárolt ételben ("romlott étel") megjelenő baktériumok is hasonló tüneteket okozhatnak, de valóban nagyobb az esély a virális eredetre. Ezt széklet tenyésztéssel lehetne igazolni. Széklet fogót ilyen esetben nem javasolt használni, mert lassítja a kórokozó kiürülését, ezzel pár nappal meg is tudja hosszabbítani a betegséget. Egy egyszerű virusos gasztroenteritis eltarthat 4-5 napig is. Oldalunkon bővebben olvashat a témáról., Amit tehet, hogy kis kortyokban, de egész nap folyamatosan vigyen be folyadékot, vizet, édesítés nélküli teát. Probiotikumok ilyenkor kifelyezetten előnyösek. Kezdetben párolt zöldségeket, főtt krumplit, rizst, később pedig sovány fehér húsokat is próbálhat enni. Ha panaszai 4-5 nap alatt sem enyhülnek érdemes háziorvosát felkeresni

Megválaszolva: 2023. április 16.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...
Post Covid / Epe, hasnyálmirigy...
41 éves férfi vagyok,86 kg,183 cm. Kb. másfél hónapja kezdődött, hetekig tartó, erős, száraz köhögésre háziorvosom akti duo-t írt fel. Feltételezhetően COVID...