Régóta fennálló emésztési zavarok

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már kérdeztem Öntől, most ismét szeretném megtenni. Panaszaim tavaly tavasszal kezdődtek. Enyhe lefolyású Covid után volt egy kétnapos hányás-hasmenéses időszakom (soha nem volt hányás hasmenésem). A problémáim ezután rosszabbodtak. Étvágytalanság, émelygés, magas gyomorsav, hányinger, hasi fájdalom, hasi diszkomfort érzet, sárgás, lazább széklet stb. Rengetegszer voltam orvosnál azóta. Először UH, vérvétel, széklet vér vizsgálat volt, itt a megnagyobbodott prosztatán kivül nem találtak mást. Ezt követően Normix kúrát és probiotikumot írtak fel, amitől valamennyire javult az állapotom, de nem lett teljesen jó. Ezután Motidin és Dicetel tablettát írtak fel, mivel IBS-re gyanakodtak. Ettől rosszabbul lettem, sokkal bűzösebb és sárgább lett a székletem. Ezt abbahagytam és kezdtem jobban lenni. Január elején voltam ismét másik orvosnál, aki vérvételre küldött, ételintolerancia vizsgálatra és széklet vér vizsgálatra. A vérvételemnél magas lymphocyta szint (ez már korábban is volt), alacsony PDW szint és a normál érték háromszorosa bilirubin szint volt az eredmény (ez is volt korábban, valószínűleg Gilbert-kór), minden más negatív. Ezt követően Esomeprazol és Itopride készítményt írtak fel. Minimálisan jobb, de vannak olyan időszakok, amikor szinte a semmiből hasfájás, gázosság, sárga (lazább, de nem híg) széklet kíséretében újulnak ki a panaszaim, az elfogyasztott ételektől függetlenül. Kipróbáltam, hogy több nap is ugyanazt eszem teljesen, valamelyik nap rosszul vagyok, valamelyik nap semmi bajom. Párszor azt tapasztaltam, hogy, amikor a panaszok felerősödnek, akkor többször kell pisilnem, mintha feltáztam volna. Most már lassan egy éve tart az állapotom, ami nagyon idegesítő, emiatt, depresszív, letargikus hangulatba kerülök, amikor rosszul vagyok. Az IBS nem tudom, mennyire helytálló, mivel az erre felírt Dicetel és a korábban magamtól szedett Duspatalin tabletta is inkább rontott az állapotomon, mint javított. Mit tudna tanácsolni? Merre haladjak tovább? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza IBS-dysbiosis témában

Az, hogy a Dicetel-Duspatalin nem javított, nem jelenti azt, hogy nem IBS a probléma. Az, hogy az elfogyasztott ételtől független a panasz, funkcionáls eltérés irányába viszi a gondolatomat. A lazább, világosabb színű széklet gyorsabb vastagbél motilitás miatt alakul ki. Ennek rendezésére tartósabb (több hónapos) probiotikum használat (pl. Bonolact ProGeneral), kellő, mennyiségű rost fogyasztása (kis dózisban elkezdve, majd fokozatosan emelve) segíthet.

Megválaszolva: 2023. január 20.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Mitől vanmak a gyomorpanaszaim?
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta húzódó gyomorpanaszaim vannak, amik többféle formában jönnek elő. A jelenlegi tüneteim: Puffadás, lepedékes nyelv és főleg török...
SIBO-ra diagnosztizáltak, a kezelés...
2021.06-2022.01-ig 1x20mg Acilesol-t szedtem refluxos tünetek miatt (kellemetlen szájszag miatt és felmaródás is volt a nyelőcsőben), majd 2022 február elején...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar