Aranyér lehet a panaszaim oka?

Üdvözlöm! Néhány hónapja tartó problémám, hogy székeléskor (gugolás közben is, de akkor talán kevésbé) a végbélnyílás egyik oldala megduzzad, mintha kifordulna. Nyugalmi állapotban egy borsónyi dudor észlelhető csak. Fájdalmat nem okoz, hasmenéses időszakban volt a WC papír véres. Tavasszal voltam vérvételen, az értékek tökéletesek voltak, így orvoshoz nem fordultam vele. Most a napokban elkaptam a száj kéz láb fertőzést, amire a háziorvos a Fromilid Uno 500 mg gyógyszert írta fel, amit rendesen szedtem végig, probiotikumot nem szedtem mellé. A kúra vége felé elkezdett hasmenés gyötörni, naponta kb ötször. Ami aggodalommal tölt el, észleltem, hogy a székletem nyálkás lett, láthatóak benne élénkpiros színű vércsíkok, a széklet szilárdabb részei körül is látható piros vér. A wc papíron viszont kevésbé jelenik meg a vér, mint eddig, inkább csak a székletben. Elkezdtem használni a Sperti aranyérkúpot. Más panaszom semmi jellegű nincsen. Dohányzom, IQOS-sal, napi 1 doboz a mennyiség, alkoholt egyáltalán nem fogyasztok, mozgás terén mezőgazdaságban állatokkal dolgozok, valamint sportoltam aktívan 20 évig, 93 kg vagyok, nem fogytam az elmúlt évben. A kérdésem az lenne, hogy ezeket okozhatja az aranyér, vagy a probiotikum elhagyása a gyógyszeres kúra közben? Vagy inkább egy másik fertőzés állhat a háttérben, esetleg komolyabb a gond ettől is?

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza aranyér témában

Kedves Kérdező!

Szerintem itt egy összetett problémával állunk szemben. A legvalószínűbb forgatókönyv szerintem az, hogy az antibiotikum kúra, pláne ha 5-7 napig is szedte, a bélflóra jótékony baktériumait is kiritkította, teret engedve olyan kórokozó elszaporodásának, aminek nem kellene jelen lennie (Clostridium). Ez egy bélgyulladást okoz, amit nagy mennyiségű nyákos, véres széklet, hasi görcsök kísérnek. Hogy ezt kizájuk széklettenyésztést kell végezni, ehhez a háziorvos közreműködésér kell kérnie. Clostridium fertőzés esetén célzott antibiotikum kúra szükséges.

A kérdés elején leírt elváltozás nagy valószínűséggel aranyér, de látatlanban, teljes biztonsággal kizárni daganatos elváltozást sajnos nem lehet ( leírtak alapján úgy gondolom minimális az esélye, hogy az lenne). Ehhez manuális vizsgálat ( rektális digitális vizsgálat) kellene. Háziorvosa, vagy proktológus, urológus el tudná végezni a fájdalmatlan és gyors vizsgálatot, kizárva rosszindulatú folyamat lehetőségét.

Kérdés: 2022. december 01., 17:30; Megválaszolva: 2022. december 01., 17:59

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Végbél probléma
Üdv. Volt egy szémrekesésem. Azóta kezelgetem valamivel jobb , viszont minden széklet után égő viszkető fájó érzésem van. Kicsi szemölcs...
Belső aranyér vagy korai stádiumú...
Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 éve megváltozott a székletem a normálisról a kisebb nagyobb bogyószerűre. Próbáltam már többet inni napi 3-4...
Aranyeres csomó
Belgyógyászati kérdés
Van aggódni valóm?