Lipáz szint emelkedés, van ok aggodalomra?

Tisztelt Doktornő! 35 éves nő vagyok. Kb.két hete tartó gyomorpanaszok miatt (étkezés után gyomorfájdalom, korai teltségérzet, savasság, random derékba, hátban szúró fájdalom, változó bal ill.jobb bordaív alatti fájdalom) tegnap gasztroenterológusnál jártam. Kiírt gyomortükrözést (GERD ill.gyomorhurut iránydiagnózissal) , labort, hasi ultrahangot. Ebből ma elkészült a labor, melyet csatolok. Nagyon aggódóm az enyhém emelkedett lipáz szint miatt. Tudom, hogy nagyon enyhe az eltérés a referencia tartományhoz képest, de visszanézve az elmúlt 3 év laborleleteit, mindenhol 20 U/L alatt voltak az értékek, most pedig 69. Létezik olyan, hogy nem daganat vagy gyulladás miatt emelkedik meg a lipáz szintje? Illetve az normálisnak tekintendő, ha évekig 3X-4x kisebb az érték, most pedig háromszorosa a korábbiaknak? Mi az, amitől még megemelkedhet ennek a szintje? Tudni kell, hogy ezév június elejétől 4 hétig, majd 3 hét kihagyás után ismét 3 hétig Saxenda injekciót használtam, rendszeres túlevés miatt. 85 kg-mal kezdtem, most 77 vagyok. Ezt szeptember közepén abbahagytam. Nagymamám majd 90 évesen hasnyálmirigy daganatban halt meg 5 éve, azóta mindig "motoszkál" a fejemben a félelem eziránt. Utoljára 1.5 éve voltam hasi ultrahangon, negatív lelettel. Köszönöm szépen.

Dr. Baki Márta válasza Szérum lipáz szint témában

Tisztelt Levélíró!

A mellékelt laboratóriumi értékekben magasabb szintet mértek a C-reaktiv protein és a lipáz meghatározáskor. Az előző valamilyen gyulladásra utalhat, de értéke nem kórjelző. A lipáz enzim a szervezetbe jutott vérzsírok lebontásában játszik szerepet. Legnagyobb mértékben a hasnyálmirigyben termelődik, de a májban és a bélfal különböző rétegeiben is képződhet. Az Ön által alkalmazott Saxenda injekció mellékhatásai között is felsorolják, hogy hasnyálmirigy gyulladást okozhat. Nagy valószínűséggel emiatt emelkedett meg az Ön szérum lipáz szintje. Feltételezhetően a hasnyálmirigy gyulladás nem nagy mértékű, mert akkor több tünete is lenne, ill. az amiláz szint is megemelkedne, amit jelen esetben a normal határértéken belül határoztak meg. Véleményem szerint esetleg 1-2 hónap múlva ismételni lehetne a labor vizsgálatokat, ill. hasi ultrahang elvégzése adatot szolgáltathat a máj és hasnyálmirigy állapotára vonatkozóan is. Szükség esetén a gasztroneterológiai kivizsgálás is folytatódhat. Nem valószínű, hogy öröklődő hasnyálmirigy daganatról lenne szó, mert akkor a felmenőknél is fiatalabb korban került volna felismerésre, nem pedig 90 éves korban.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 18., 18:44; Megválaszolva: 2022. november 22., 10:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Most vettem észre furdéskor hogy a hasam baloldala felvan duzzadva az alsó részén. Ha le hajlok fáj a hátam baloldalt. Ilyet még nem...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm 2022.05.28-án korházba kerületem vesekővel és egy borzasztóan erős felső hasi fájdalommal. Rengeteg helyen voltam magán úton is a...