Székletproblémák

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már írtam Önnek, röviden összefoglalom az előzményeket: Diagnózis (gyomortükrözéssel): I. Partialis villus atrophia II. stádium vékonybél-nyálkahártyában (PVA-II, Marsh: 0 típus) . Enyhe, chronicus, aspecificus duodenitis. II. Enyhe, chronicus, reactiv antrum-gastritis. Helicobacter negatív. Hasi UH, máj-, veseértékek, Chromogranin-A, tumormarkerek rendben. Fentiek miatt hosszabb ideig diétáztam (alkohol, fűszeres, zsíros ételek - ezek kombinációja okozott tüneteket -, tejtermékek kerülése) . Azonban a nyári nyaralás óta nincs rendben a székletem. A nyaralás alatt kezdődött híg, vizes hasmenéssel, két alkalommal volt ilyen, és hamar rendeződni látszott (fél napon belül) . Aztán hazaérkezvén, pár nap után megint egy fél napos hasmenés. Utána több hétig normális állagú, színű széklet, majd megint egy fél napos hasmenés. Ez azóta is így megy, tünetmentes időszakok és félnapos hasmenés váltakozik. Szorulásom nincs. A híg széklet színe barna vagy sárga. Általában napközben jön, nem a reggeli első széklettel. Az étkezésem nem különösebben változott, csak az, hogy újra fogyasztottam alkoholt. Ami leginkább aggaszt, az a legutóbbi két hét, amikor nem vizes hasmenés, hanem nyálkás széklet jelentkezett. Két alkalommal sötét színű, de amikor közelebbről megvizsgáltam, nem láttam véresnek, hanem sötétzöldnek. Harmadik alkalommal kis mennyiségű, barna, de nyákos. Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni (addig is, amíg el tudok jutni egy konzultációra)? Lehet ennek köze a diagnosztizált gyulladáshoz, vagy ez valami "új"? Köszönettel!

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Ez inkább a vastagbelet érintő eltérésnek tűnik (a duodenitis-gastritis nem okoz ilyen jellegű eltérést). A panasz oka lehet a bélflóra megváltozása, fokozott irritabilitás is. A további vizsgálatokig érdemes legalább 1 hónapos probiotikum kúrát tartani (gyógyszeresen Duspatalin tabl. szedése javíthat). Kivizsgálásban széklet calprotectin-érték, széklettenyésztés, étel-allergia vizsgálatok jönnek szóba.

Kérdés: 2022. október 17., 17:15; Megválaszolva: 2022. október 18., 11:37

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Nagy mennyiségű széklet
Vizes hasmenés
Udvozlom! Hasmeneses panaszaim 6 napja kezdodtek, pentek reggel, amelyek pentek ejszakara fokozodtak, es utana 2 napon keresztul eleg erosek voltak - napi 5-6...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...
Merre induljak el a leírt emésztési...
Tisztelt Doktor Úr! 2022.08.11-én kivették a vakbelem (laparoszkóp) 13-án hagytam el a kórházat. A patológiai diagnózisom: Heveny féregnyúlvány...
összefüggés
mintegy féléve tartó hasmenés főleg hajnali órákba.éjjel vagy korai órákban kezdenek a beleim morogni és aztán kezdődik egymás után három négy...