Teszt kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Az m2pk tesztet érdemes elvégezni addig is vagy nem szükséges mivel a vérteszt negatív? Ez megbízható teszt? Csak az előzmény miatt másolta be. Elnézést kérek. Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség miatt érdemes tervezni. A teszt negatív. Végbélvérzés esetén a vér friss, piros és általában a széklet felszínén jelenik meg. Magasabb régióból eredő vérzés esetén a vér összekeveredik a széklettel, illetve általában sötétebb színű. 2022 Tavasszal lezajlott egy vírusfertőzésem, ami hasmenéssel járt és a papíron vérzést tapasztaltam törléskor. 2021 tavasszal és 2022 tavasszal, majd nyáron is negatív lett a széklet tesztem. Tejes ételre előfordul, hogy hasmenésem van, illetve van, hogy székrekedésem van édességtől, vagy előfordul, hogy visszatartom sajnos és akkor kemény székelésnél ami a fájdalmas, a papíron vérzést tapasztalok, ez történt 2022.08. és 09 hóban a mai napon is. Most nehéz székelés után, hogy visszatartottam sajnos, utána hasmenésszerű volt, amitől szintén pirosas volt a papír. A családban apukám két testvérénél és anyukám unokatestvérénél volt bélrendszeri rák. 2022.05 hóban voltam proktológián, ott vérbőséget állapítottak meg, de korábban is volt már fájdalom a végbélben, a végbéltükrözés rendben volt, kaptam helyi kezelést rá. Néha szokott fájni a hasam, de a hasi uh rendben van, a bal borda alatt a vastagbél gázosabb, illetve írtak zsírmájat, de nem minden leleten szerepel. Honnan lehet megállapítani, hogy a vastagbél vagy a végbél vérzik esetemben? A székletben nem látok egyértelműen, csak a papíron láttam, ez a teszt negatív amit csatoltam? Ön szerint szükséges lehet sürgetően vastagbélszűrés? Tisztelettel és köszönettel

Dr. Plósz János válasza m2PK témában

Az m2PK teszt szenzitivitása 83% körül van, a pozitivitás nagyobb méretű polypok vagy tumor jelenlétére utal, de gyakran látunk álpozitív lehetet is (emelkedett érték, de a colonoscoopia negatív). Ha a közeljövőben tervezi a colonoscoopia elvégzését, nincs értelme az m2PK tesztnek, de ha nem lenne vizsgálat, akkorérdemes lehet elvégeztetni (pozitív eredmény pedig a colonoscopia hamarabbi elvégzését indikálná).

Kérdés: 2022. szeptember 20., 21:36 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 21., 11:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Laboreredmény
Tisztelt Doktornő! Hasi puffadás és székrekedés, valamint alkalmanként hasmenés miatt csináltattam MK2-PK labort, amelynek értéke:...
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...