Mit takar nagymamám Hasi ct és mellkas röntgen lelete?

Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is szeretném elmondani: nagymamám 22 éve hypertoniás, hyperlipidaemiás, 16 éve pedig cukorbeteg. Emelett tavaly volt egy szívkoszorúér tágítása (LAD ág tágítás stentel) és egy infarctusa,, 4 évvel ezelött térdprotézis műtétje, Gyógyszerei: Covercard 10/5mg, Tenaxum 1mg, Lercaton 10mg, Blocalcin 60mg, Pantoprazol 40mg, Zyllt 75mg, Astrix 100mg, Merckformin 1000mg. Napok óta vesetájéka görcsölt és a has jobboldali félsőtájékán májkörül. Ezért küldte el orvos CT-re melynek eredménye: Epehólyag eltávolítva máj nagyobb nagyságú, denzitású. IV. és Vlll. Segmentumainak határán, ventrolateralis felszíne mentén egy 13 mm-es artériás fázisban, élénk halmozású góc látható, mely natívan és fázisban izodenz. A Vl. Segmentum, alsó pólusának ventralis felszíne mentén, egy más mellet kettö darab 10mm-es, vénás fázisban csökkentebb halmozású, natívan és artériás fázisban izodenz kerekded képlet látható. Pancreas norm.nagyságú. lép mérs.nagyságú, vesék normális szerkezetűek. , bal vese középső harmadában egy 5mm-es és egy 12mm-es, illetve jobb vese felső harmadában egy 4 mm-es zsírdenzitású, a bal vese alsó harmadában kettő darab 6 mm-es folyadék denzitású képlet van. Vél: Angiomyolipoma L.u,, systae renis I.s,, seatosis hepatis, Benignus eltérések máj IV-Vlll. Segmentumában, Malignus eltérések máj Vl. Segmentumában... Mellkas röntgen: Tiszta tüdők, ép rekesz kontúrok. A Cor kp.nagyobb, az aorta scler. Pénteken kell a házi orvoshoz vissza menni. Ct-t végző orvos rá írta azt is hogy máj es vese betegseg miatt további vizsgálat szükséges Szeretném megkérdezni mit takar a lelet ... legjobban a máj és a vesében említ valami fura dolgokat a lelet. Milyen eltérések vannak mamámnak a máj és vesében a lelet alapján? Mi a teendő? VÁLASZÁT előre is, köszönöm szépen . Tisztelettel: egy aggódó unoka .

Dr. Plósz János válasza máj-laesio témában

Az aggasztó felvetés a máj VI-os szegmentumában látott két 10mm-es kerekded képlet, mely akár rosszindulatú folyamat májbeli megjelenése (áttét) lehet. A többi májban, vesében leírt képlet miatt nem kell aggódni, de e miatt mindenképp további vizsgálatok (teljes kivizsgálás) szükséges. A mellkas röntgen rendben.

Kérdés: 2022. augusztus 14., 11:22 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 14., 20:19
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...
Vastagbélszűrés
Tisztelt Doktor Úr! Nemrég írtam Önnek (gyomortükrözéssel igazolt) enyhe krónikus duodenitis és antrum-gastritis kapcsán. A kérdésem az, hogy...