Barrett-15

Tisztelt Cím! Az alábbi lelet 9 hónapja készült gyomortükrözés kapcsán. Kérdésemre akkor azt mondta az orvosom, hogy a Barrett nyálkahártyával nincs teendő, mert a felső harmadban van, azaz nem a gyomorhoz kapcsolódóan, így nem tipikus, kisméretű, szövettan vételét se tartotta szükségesnek. Egy darabig még szedtem esomeprazolt, majd a gyomorfájdalmak, gyomorégés megszűnése után elhagytam. Az utóbbi hetekben ismét torokfájdalmam van, égő érzés a nyelőcső felső szakaszán és a torokban. Gyomrom nem fáj. Esomeprazolt ismét elkezdtem szedni. Szükséges-e Ön szerint és ha igen mennyi időn belül megismételni az endoszkópiát a Barrett miatt vagy mivel a felső harmadban van és kisméretű, elégséges csak az esomeprazol kúra? Köszönöm Gastroscopia: oesophagusban 15 cm-nél 2 mm széles, 3 mm hosszú Barrett nykh, a cardia nyitott, a Z vonal irregularis. A gyomorban nagy mennyiségű éhomi, epés secretum. A gyomor proximalis nykh-ja oedemás, granulalt, az antrum corpus területén csíkszerű és petechia típusú erosiokkal. Biopszia antrumból. Az angulusív megtartott, antrum szabad. Pylorus körkörös, felkapott. A bulbus, papilla és a duodenum kezdeti szakasza ép. Vélemény: Felső harmadi Barrett oesophagus, Insuff. cardiae, reflux oeosphagitis. Duodeno-gastricus reflux, Horog alakú gyomor.

Dr. Plósz János válasza Barrett- ectopiás gyomor-nyálkahártya témában

A leírt elváltozást nem nevezném Barrett-oesophagusnak (nincs összefüggésben az alsó nyelőcső-sphincterrel), sokkal inkább ectopiás (nem megfelelő helyen megjelenő) gyomornyálkahártya-szigetnek. Ez utóbbi valóban nem igényel gyakori követést, és elég, ha a reflux miatti savcsökkentő terápiát használja (természetesen a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése szükséges).

Kérdés: 2022. augusztus 01., 16:28 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 01., 17:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...