Végbélfájdalom daganat műtét után

Tisztelt Doktor úr! Május elején adenocarcinoma eltávolításának céljából kolorektális resectiora került sor, a műtéti hegek szépen meggyógyultak, regenerálódtam, de főként este jelentkező, nyomó, feszítő vagy tompa végbél fájdalommal küzdök, ami kisugárzik a hólyagomra és a derekamra is. A székelésem sem jött még rendbe, hol gyakori, kis mennyiségű ürítés, hol szorulás jelentkezik, előfordul, hogy szinte csak nyákot ürítek. Jelenleg kemoterápiában (xelox 8) részesülök. A gasztroenteorológus orvosom Pentasa kúpot írt fel és Hunyadi víz vagy Laevolac fogyasztását ajánlotta. 43 éves nő vagyok, egyéb krónikus betegségek nélkül. Olvastam róla, hogy a resectio során sérülhetnek idegek és krónikus fájdalom alakulhat ki. Érdeklődni szeretnék, hogy a leírtak alapján Ön szerint mi állhat a fájdalom hátterében, és azt hogy tudom a leghatékonyabban csillapítani. Továbbá, a gasztroenteorológus orvos szerint 8 héttel a műtét után már bármit ehetek, ami egyénileg nem okoz panaszt, azonban találkoztam olyan ajánlással is, hogy ilyen műtétek után bizonyos ételek örökre tiltólistások (apró magos, hüvelyes, nyers zöldség, gyümölcs héja, vörös hús, erős fűszerek, nagy mennyiségű zsír.) Szeretném az ön véleményét kérni a fenti kérdésben. Várom megtisztelő válaszát.

Dr. Plósz János válasza postop. fájdalom témában

Nem feltétlen gondolnék idegsérülésre a panasz hátterében. A gyógyulás folyamata és a kemoterápia is okozhat tüneteket. A széklet problémákat szintén a terápia, a műtét ténye illetve a diéta befolyásolhatja. A gasztroenterológus kollegával egyetértésben, szerintem is ehet mindent (nyilván mennyiség kérdése). Ami mindenképp szükséges, a megfelelő rostbevitel elérése, ez segíthet a széklet-állag és a székelési ritmus rendezésében valamint a bélflóra helyreállításában.

Kérdés: 2022. július 02., 08:57; Megválaszolva: 2022. július 02., 09:32
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...
Köldöktől jobbra fájdalom
Focal nodular hyperplasia?
Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok...
Véres széklet 3-ból 1 teszt pozitív
Tisztelt Doktor Úr! Székletvér vizsgálatom laboreredményét ma kaptam meg,amiben a 3 (egymás utáni) mintából 1 pozitivitást mutatott. Kérdésem...