Mi állhat a nyirokcsomó eltérés hátterében?

Tisztelt Doktor Úr! Mennyire természetellenes az, ha hasi ultrahangon a mesenetriumban a középvonaltól balra néhány apró, reactiv jellegű 4 -5 mm rövidebb átmérőjű nyirokcsomó látszódik? Lehet oka ennek pár hete lezajlott Covid fertőzés? Mondjuk nem igazán voltak emésztőszervi tüneteim. Milyen más oka lehet? Érdemes ezzel foglalkozni vagy felesleges? Jelenleg nem igazán vannak hasi panaszaim. Feltételezem elvileg az is lehet, hogy rég ott vannak, csak eddig nem néztek meg alaposan.Nem tudok róla, hogy egyéb fertőzésem lett volna, igaz márciusban a CRP szintem valamiért 12 körül volt. Elvileg elég egy év múlva egy új UH-t csináltatni? Van egyáltalán jelentősége? Ha jól sejtem a 4 - 5 miliméteres nyirokcsomó gyakorlatilag normális vagy tévedek, pláne, hogy reaktív. Mit gondol? Mit javasol? Köszönöm

Dr. Plósz János válasza mesenterialis nyirokcsomók témában

A látott eltérések lehetnek a Covid infectio következményei, maradványai. Jelentőségük igazán nincs, főleg ha nem is társul hozzá hasi panasz. Az éves hasi ultrahangos kontroll elégséges követésre (nyilván ha hasi panaszok jelentkeznének, akkor érdemes lehet tovább vizsgálódni).

Kérdés: 2022. május 23., 20:50; Megválaszolva: 2022. május 24., 07:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...
Lelet kérdés
Tisztelt Doktor Úr! Rendszeresen kirándulunk, védekezünk kullancsok ellen. Egy éve 2021.05.02 Vasárnap reggel egy parányi valami volt a bőrömön, én...