Külső aranyér panasz

Tisztelt Dr. Plósz János! Nem tudom hogy az Ön szakterülete e pontosan, de remélem tud segíteni. Az elmúlt hetekben az ánuszom mellett kívül törléskor apró érzékeny pontot véltem felfedezni. Azt gondoltam hogy papír kezdte ki, így eleinte nem foglalkoztam vele, mert azt hittem idővel elmúlik. Később tapintottam ki és vettem észre, hogy kb. akkora mint egy apró anyajegy. Minden törléskor érzékeny törlés hatására mint egy apró seb, vagy frissen kinyomott szörtüsző. Ha víz éri, szintén érzékeny és csíp. Külső aranyér lenne? Engedelmével egy fotót a mellékelten feltöltöttem, a fotón baloldalt látható az apró "seb". A történethez hozzá tartozik, hogy az emésztésem nem százszázalékos, naponta 4x is tudnék wc-re menni, de 3x szoktam. Reggel, reggeli után, késő délután. Székletem minden esetben hígabb, vagy vizesebb, nem igazoltan tejtermékre érzékeny vagyok, így azt nem is fogyasztom. Sokszor refluxos panaszaim is vannak. Wc-n üléskor kb 20-30 percet töltök, de nem erőlködve, csak annyi idő kell mire minden nagyjából kiürül belőlem. Mit tudna javasolni? természetesen tisztában vagyok vele, hogy vizsgálat nélkül nehéz teljes diagnózist felállítani. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Garai Máté

Dr. Plósz János válasza perianalis laesio témában

Egyértelműen nem külső aranyér az elváltozás. Leginkább szörtüsző gyulladás kifakadásának vagy kis bőrsérülésnek gondolnám (talán ez lenne a legszerencsésebb), ez esetben antibiotikumos kenőcs (Bactroban, Mupirocin) használata mellett szépen meggyógyulhat. Azonban ha váladékozást is észlel belőle, fistulajárat külső nyílása is lehet, ez esetben mindenképp gastroenterológia kivizsgálás szükséges. A napi, minimum 3x-i híg széklet épp határeset, nem feltétlenül kóros, de ennek is érdemes lehet utána járni.

Kérdés: 2022. május 11., 16:03; Megválaszolva: 2022. május 11., 17:42
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...
Lelet kérdés
Tisztelt Doktor Úr! Rendszeresen kirándulunk, védekezünk kullancsok ellen. Egy éve 2021.05.02 Vasárnap reggel egy parányi valami volt a bőrömön, én...