Laborértékek

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kikérni a véleményét az alábbi laborértékekről. Gyomorhurutra utaló panaszok kapcsán több vérvizsgálat is történt. Alkoholt azóta nem ittam, és kerülöm a zsíros, fűszeres ételeket. (Gyomorpanasz jelenleg nincs, bár egy napig volt émelygésem, miután fogyasztottam egy kicsit odakozmált ételből.) A GPT 54 U/L-ről 37-re csökkent (2021. november közepe-vége) , majd december végére (dec. 23.): GPT (ALAT) 23 U/L (referencia -35) , majd újra megemelkedett (január 10.): 43 U/L (referencia -35) . GOT, GGT, Alkalikus foszfatáz, LDH értéke, Prot. INR, albumin, amiláz, összfehérje stb. normális. Ezen kívül a bilirubin értékek emelkedettek: Dec. 23.: Totál bilirubin 23,7 umol/L * 5,0 - 21,0 Direkt bilirubin 4,1 umol/L * 0,0 - 3,4 Január 10.: Totál bilirubin 24,6 umol/L * 5,0 - 21,0 , és a CRP: Dec. 23.: C reaktív protein (CRP) 5,40 mg/L * 0,00 - 5,00 jan. 10.: C reaktív protein ultraszenzitív (hsCRP) 4,92 mg/L * 0,10 - 1,00 Ezek az értékek folyamatos emelkedést vagy ingadozást mutatnak; a kérdésem az, hogy valamilyen veszélyt jeleznek-e, szükséges-e további kivizsgálás. Előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza laborlelet témában

Ezek nagyon minimális eltérések, utalhatnak lezajlott vírusfertőzésre, Gilbert-kórra (veleszületett epeelválasztási nehézség, mely kezelést nem igényel) de akár zsírmájra is. Érdemes a megkezdett májkímélő életmódot folytatni és pár havonta a laborértékeket kontrollálni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2022. január 10., 20:07; Megválaszolva: 2022. január 11., 08:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vérvétel eredménye
Vérvétel eredményénél " + "-al jelölt eredmények. Gamma GT 100 C reaktiv protein 29, 9 Vérsüllyedés 52 Minocita % 8, 9 Cak rutin...
Labor eredmények.
Kedves Dr! Kb 3hete, a bal felső bordámnál fájást, szúrást érzek. A házi orvosom egy labort kért. Minden eredményem, kivéve a Segm: 52, 6 L y:...
Alkoholizmus, laboratóriumi lelet
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az Édesapám alkoholista, és a napokban volt vérvizsgálaton, ahol a májfunkciós értékeket is vizsgálták. A GGT...
Étkezések utáni gyomorsav...
Tisztelt Dr. Plósz János! Étkezések után kisebb-nagyobb rendszerességgel jelentkezik gyomorégés, reflux, és sok esetben intenzív fejfájás is....
Epehólyag és egyéb problémák
Tisztelt Doktor Úr! Fiatal nő vagyok. Évek óta voltak kisebb hasmenéses panaszaim,kivizsgáltak,nincs semmi étel allergiám,tükrözés negatív lett...