DAO enzim túl alacsony

Tisztelt doktor úr/doktornő! Olyan problémával kapcsolatban lenne kérdésem amire sajnos sem a gasztroenterológián, sem a háziorvosom részéről igazából nem kaptam útmutatást (sajnos) . Tüneteim: Elmúlt 3 évben megváltozott a székletem, jellemzően hígabb állagú de nem mindig hasmenés, inkább a szilárd és a híg közötti állapot. Nem mindig kielégítő a székelés utáni érzet, illetve gyakran hagy nyomot a wc kagylón (nem véres) . Sok a bélgázom, sokszor kuruttyol a bélrendszerem, ami kellemetlen, főleg éjszaka. Ételeknél a tejes dolgokat nem bírom (régen bírtam) , a szójásokat szintén nem. Illetve ha sört (ez az egyetlen alkohol típus amit meg szoktam inni) iszom, erősebbek a tüneteim másnap. Hasam, bélrendszerem max akkor fáj, ha extrém csípőset eszek és valamikor a közelében fogyasztok tejet (egyáltalán nem jellemző rám ez) Egyéb betegségeim: allergia, ekcéma de ezek sok-sok éve már (kisgyermek korom óta) Előzmények: 3-4 éve elkezdtem fehérjeport (növényi-szója) használni, amit kb fél éven-éven át használtam. Határozottan ekkortájt változott meg a székletem, mivel előtte nem volt vele szinte semmi gondom, viszont az elején nem foglalkoztam a kérdéssel sokat, illetve nem is kerestem összefüggést a dolgok között. Miután abba hagytam a használatát a pornak, nem változtak érdemben a tüneteim. Tavaly fordultam orvoshoz, de a járvány miatt nehéz volt élőben megoldani, így a Nyírő Gyula Gasztroenterológián telefonon keresztül segített egy ottani orvos aki azt javasolta, kezdjek el prémium (drágább) probiotikumokat használni. Ez azóta elkezdett javítani az állapotomon, sőt ki merem jelenteni, hogy van fejlődés/javulás de számomra még nem igazán kielégítő. Labor: Volt DAO enzim mérésem, ahol 1.0 U/ml értéket mértek. Ez az internet és az ottani referencia szám segítségével is elég alacsony (ez még a probiotikumok szedése előtti mérés volt) . Genetikus allergia vizsgálatom volt, az negatív. Vérkép, pár éve gyomortükrözés negatív volt. Gyógyszerek: Dessargo allergiára, Magnosolv magnézium por, Pro-Gastro por / Bio-Kult kapszula Kérdésem az lenne, hogy mi tévő legyek? Azt olvastam, idővel a hisztamin intolerancia rendeződik. Legyek türelmes? Szedjek valamit? Vagy kihez tudok fordulni aki tud is segíteni a problémámon (melyik osztály mondjuk az egészségügyben?) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza lágy széklet témában

Leírása alapján az irány jó, a probiotikumot érdemes folytatni, esetleg más típusút is kipróbálni (LL1500, Bonolact). Érdemes az irritabilitást fokozó étel-összetevőket (pl. koffein) illetve a magas hisztamin-tartalmú ételeket kerülni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan. A hisztamin-intoleranciát valóban másodlagos eltérésnek tartjuk, ami az alap-probléma megoldását követően javulhat.

A magnézium fogyasztása szintén lágyíthat a székleten (ebből érdemes dózist csökkenteni).

Kérdés: 2021. december 02., 08:21; Megválaszolva: 2021. december 04., 18:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztés
Tisztelt Doktor úr! Január óta dietazom, 2kicsi gyermekem van, a terhessegek alatt felszedtem kb15kgot ezektől szerettem volna megszabadulni, dietaba...
Mitől van két hete tartósan lágy...
Tisztelt, Doktor Úr! kb két hete lágy a széklétem, nem mondanám hígnak, ill. vizesnek, csak lágyabb a kelleténél és naponta 2-3x járok wc-re....
állandó lágy széklet
Üdvözlöm. Állandóan lágy székletem van napi max 3 szor. Ez az állapot régóta fent áll.2 éve egy antibiotikum kúra után kezdődött, majd...
Reggeli lágy széklet
Tisztelt Doktor! Kb 5-6 éve van reggeli lágy székletem.Fél éve szültem, akkor szülés után kb. 2 hétig kemény volt a székletem.Utána fokozatosan...
Akut Hasnyálmirigy
Üdvözlet! A kérdés eléggé összetett, a diagnozisok közül nem tudom melyik igaz. Sokat szenvedek má 20 éve a fájdalomtol ami hirtelen, mindig...