Hasmenés és hasi fájdalom

Jó napot kívánok! Teljesen kétségbe vagyok esve,nem tudok hova fordulni. 21 éves nő vagyok. Kb. 3 éve vannak hasmenéses panaszaim,de tudtam élni mellette. 1 évvel ezelőtt már orvoshoz fordultam,ahol csináltak vastagbéltükrözést ami negatív lett teljesen,gyomortükrözést ahol refluxot állapítottak meg, és MR enterographiát ami szintén negatív lett. Illetve glutén érzékenységet nézettem genetikait ami szintén negatív,tej, és étel allergiák is negatív lett. Így kaptam egy IBS-diagnozist. Aminek örültem hogy nincs komolyabb baj ennél. Elkezdtem diétázni,életmódot váltani stb. de nem használt,csak rosszabb lett a helyzet. Végül most augusztusba nagyon híg nyákos véres hasmenésem lett, és elkezdett erősen fájni a hasam. Ilyenek nem voltak eddig,a hasam se fájt egyáltalán. Egyből csináltattam clostridium, és széklet tenyésztést, mindkettő negatív lett. elmentem tukrozesre újra, és megnézték a vékonybelet is kapszulával. A vékonybél negatív lett,a vastagbélbe minor gyulladásokat láttak több helyen,amit így kép alapján infect eredetnek látott a Doktor. De előtte volt tenyésztés,az ugye negatív lett. Vártunk a szövettanra,ami szintén negatív. Szedtem már normixot,salazopyrint,dicetel,klion de túl sokat ezek nem segítettek. Illetve volt már széklet féreg vizsgálat,valami tumor marker is,ASCA-ANCA lényegében negatív,nem 0 de még határértéken belül volt,pancreas,nagyából mindent néztek. A panaszok továbbra is fent állnak. Nagyon nyákos széklet,emésztetlen, többször megyek egy nap,de nem eszek semmi rostot, nagyon egyoldalúan táplálkozom hónapok óta, és glutén tejmentesen természetesen. Ha rendesen ennék,fel se kelnék a wcrol. illetve hasi fájdalom a vastagbél környékén,szúró fájdalom. Időnként bordaív alatt is. Illetve görcsös, derékba sugárzó. Hangos morajlás a hasamba főleg alul. A kezdetekhez képest vér ritkábban, és kevesebb van de a többi tünet megmaradt. Még ami talán ide kapcsolódik,hogy nagyon hullik a hajam, és fáradékony vagyok, oltást kaptam a heves tünetek megjelenése előtt,de ugye már ennél enyhébb panaszok regebbóta fent állnak. Orvosom azt mondta nem IBD,mert szövettan nem igazolta, és hogy sajnál engem de nem tud mit mondani, keressek fel esetleg mást. Egy másik doktorral is konzultáltam,de még nem léptünk előre. Nagyon félek,hogy nem tudnak segíteni rajtam, és nem tudnak kezelni. Nem tudtak legutóbb már mit felírni sajnos. Pszichologiailag is épp vagyok. Ön szerint mit tudnék még tenni? Hová tudnék fordulni? IBS-tud okozni ilyen kisebb gyulladást is, és ilyen tüneteket? Lesz erre gyógyszer a számomra? Szeretnék már élni. Elnézést kérek a rengeteg írásért, és kérdésem miatt,de most már komolyan kezdek megijedni. Nagyon szépen köszönöm ha tud tanácsot adni! További szép napot, jó egészséget kívánok!: )

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A széklettenyésztés negativitása nem zárja ki az infect eredetet (5-6 féle, járványügyi vonatkozásban fontos kórokozót vizsgálnak csak illetve általában a fertőzés megszűnik, mire a tenyésztésre sor kerül, csak a maradványtünetek: a bélflóra kóros megváltozása, a bélfal fokozott áteresztő-képessége marad meg sokáig). Az egyoldalú táplálkozás okozhtaja a hajhullást és a fáardákonyságot, valamint akadálya lehet a bélflóra helyreállásának is. Az állandó hasmenés, nyákos széklet hátterében állhat vékonybél bakterialis kontamináció is, ez laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt segítségével igazolható. Addig is a diéta fokozatos bővítése javasolt (a glutén- és laktózmentesség maradhat, de a tejtermékek fokozatosan visszaépíthetők), vízoldékony rostot (utifűmaghéj) mindenképp érdemes fogyasztani, hogy a bélflórának is legyen tápláléka. Hasnyálmirigy-elégtelenség is okozhat ilyen tüneteket, ezt székletből pancreas-elasztáz szint vizsgálatával lehet igazolni (és enzimpótlással kezelni).

Kérdés: 2021. november 12., 06:33; Megválaszolva: 2021. november 17., 19:51
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
összefüggés
mintegy féléve tartó hasmenés főleg hajnali órákba.éjjel vagy korai órákban kezdenek a beleim morogni és aztán kezdődik egymás után három négy...
Emésztési zavarok
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van, hogy napi 6-szor megyek WC- re, és mindig kis mennyiségű székletet ürítek, és...
4 napja tartó hasmenés
Vékony bél felszívódás
Tisztelt doktor nő Néha előfordul,hogy híg a székletem és 2-3 nap mire vissza áll normális állapotába de nem nem kell rohannom wc re! ....
Krónikus hasmenés
Üdvözlöm! Január közepén paleo-ketogén diétába kezdtem. Kb. a 16. napon "érdekes" hasmenésem lett, 3 hétig szenvedtem vele. Több...