Metaplasia intestinale

Tisztelt Doktor Úr! 2 éve kezdődtek a panaszaim puffadással, gyomorfájással,hasi diszkomforttal. Akkor végigjártam a rutin eljárásokat (gastroscopia,colonoscopis, ultrahang,ct,mr) krónikus gastritis lett a diagnózis. Annyi utasítást kaptam hogy időnként kontrolálni kell a gyomortükrözést. Azóta folyamatosan romlott az állapotom (fájdalom, gyulladás, puffadás) ezért kb. 1,5 éve endoszkópos ultrahang történt (negatív) de az utóbbi időben szinte szünet nélkül éreztem a gyulladt gyomrot, fájdalmat , az ultrahangon a megvastagodott gyomorfalat továbbra is láttak (ez már a vizsgálatok elején is látszódott) ezért linitis plastica gyanújával mélybiopsziát csináltak amelynek a leletét csatolom. Gastritis chronica cum metaplasia intestinale lett a diagnózis. "Antrum nyh bioptátumok,sorozatmetszeteken vizsgálva melyekben a fuveolaris hám hyperchrom,reaktív jellegű,azonban jelentős strukturális eltéréseket nem mutat, kehelysejtek,atypia nem láthatók. A lamina propriában diffúz kp intenzitású lymphocyter beszűrődés látható,aktivitás nincs jelen.H.plyori nem látható.IHCgastrinnegatív,p53 vad mintázat,Ki67 basalisan fokozott jelölődés. Corpus nyh bioptátumok, sorozatmetszeken vizsgálva, melyeken a foveoaris hám kissé reaktív, a corpus mirigyek teljes atrophiája látható, helyükön Pnaeth sejteket és kehelysejteket tartalmazó diffúz kp intenztású lymphocyter beszűrődés látható,aktivitás nincs jelen.H plyori nem látható.IHC: gastrin negatív,chromograninnal linearis ECL sejtes hyperplasia látható" Kérdeztem, hogyan tovább, de csak annyit mondtak hogy fél év múlva menjek vissza kontrollra. Engem ez a válasz nem igazán nyugtatott meg, nem szeretném tétlenül várni amíg a metaplasiából gyomordaganat alakul ki. kérdéseim: Mi az oka hogy rosszabbodnak a leleteim? Mit tudok tenni a folyamatos gyulladás ellen? (nem iszok alkoholt, nem kávézom, nem dohányzom, egészségesen étkezem) Gyulladáskor hogyan lehet a fájdalmat csillapítani? Az endokrinológusom hormonterápiát javasolt (azt nem értem milyen összefüggés van a gyomrommal?) annak van értelme? Nagyon hálás lenné ha valami segítséget kaphatnék, mert eléggé el vagyok keseredve.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomorfájdalom témában

A szövettan jelen pillanatban nem aggályos, inkább az merül fel, hogy elég mélyről sikerült-e biopsziát venni. Ha jelentős és fokozódó fali megvastagodás van jelen, akkor mindenképp tovább kell próbálkozni pozitív minta szerzésével (akár a bőrfelszín felől). Azonban ha a falvastagodás nem jelentős, érdemes lehet más diagnózison is elgondolkodni (értem ez alatt azt, hogy a nem csak gyomorfolyamat okozhat ilyen jellegű panaszokat). A metapásiából valóban kialakulhat rosszindulatú folyamat, de szerencsére az Ön esetében mindkét leletben hiányoznak az aktivitási jelek, szóval ilyen irányban valóban a követés a javasolt.

Kérdés: 2021. június 24., 12:27; Megválaszolva: 2021. június 24., 13:50
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
További vizsgálatok
Gyomor problémák
Epébe polip
Üdvözlöm Hasi panasz miatt voltam hasi uh on. Az epeutak nem tágabbak . Az epehólyag jól telt,kőmentes,fala nem vastagabb,fala mentén néhány apró...
Gyomortáji fájdalom
Tisztelt Doktor úr! Az édesanyám rövid ideje gyomortáji fájdalommal ébred, ami étkezésre elmúlik. 89 éves, nem vinném orvosi rendelőbe, ha nem...
Fájó gyomor
Tisztelt doktorúr.kedden voltam háziorvosnál aki gyomor gyulladást állapított meg.tünetem szombaton kezdődött.ettem egy gyorséttermi szendvicset...