Májbetegségem lehet?

Tisztelt doktor Úr! Hetek óta szinte naponta de nem étkezésektől függően a jobb bordám környékén furcsa fájdalom, nyomódásszerű de elviselhető érzésem jelentkezik. Régóta hajlamos vagyok székrekedésre, szinte mindig fel vagyok puffadva. (50 éves vagyok, négy éve volt méheltávolításom mióma miatt, beleim azóta még ernyedtebbek, hasam nagyon előredomborodó.) Korábban a Hunyadi víz vált be, utóbbi időben rostokkal, útifűmaghéjjal igyekszem rendszeressé és elfogadható állagúvá tenni a székletemet. Háziorvosom kért ultrahang és laborvizsgálatot a bordám alatt jelentkező érzéseim miatt. Máj, vese, epe minden rendben volt, semmilyen elváltozást nem találtak „folyadékkal telt bélkacsokon” kívül, külön kiemelték hogy epekövem nincs. A laborom értékei amik a „normál”-tól eltérőek a következők voltak: NEUT 30.6 LYMPH 48.2 EO 11.1 NEUT absz 1.62 EO absz 0.59 Vvt sülly seb. 24 Prothrombin idő 7.6 Baktérium 127 Összfehérje 85 Összkoleszterin 7.0 Non-HDL-loleszterin 4.3 GOT 50 GPT 47 GGT 133 Alkalikus foszfatáz 156 Amiláz 115 Nem dolgozom vegyszerekkel, szinte soha nem iszom alkoholt, nem eszem túl zsírosan, rendszeresen tornázom. Gyógyszert szedek a migrénemre 7 éve minden hónapban 3-4 napon át Cinie 100mg (sumatriptán) napi 3 X fél szemet. A labor alapján háziorvosomtól kaptam beutalót gasztroenterológiára, illetve Kreon 25000 kapszulát írt. Kreon most nem kapható a gyógyszertárban, Dipankrint kezdtem szedni. Amíg várok a szakorvosi időpontra, szeretnék táplálkozási javaslatot kérni, illetve a fentiek alapján Ön milyen betegségre gyanakodna? Köszönöm előre is a válaszát! Fülöpné Erzsike

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza jobb oldali hasi fájdalom témában

Az enyhe májenzim-érték emelkedés és a magasabb koleszterin-szint utalhat zsírmájra. Ez esetben a kalória- és zsírbevitel csökkentése, rendszeres intenzív testmozgás segíthet. Ugyanez jó lehet a haspuffadás csökkentésére is (a puffadás okozta vastagbél-feszülés szintén lehet oka a jobb bordaív alatti fájdalomnak). A rostbevitel a széklet rendezésére nagyon jó, de a puffadást is fokozhatja. Ennek csökkentésére probiotikum kúraszerű, tartósabb használata lehet jó, illetve a fentebb említett rendszeres intenzív testmozgás.

Kérdés: 2021. június 16., 21:34; Megválaszolva: 2021. június 17., 09:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epevezeték
Fájdalom a jobb felhasban
Jobb bordaív alatti fájdal8m
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves nő vagyok. 2019 év márciusában eltávolították az epehólyagomat. Nem is volt panaszom mostanáig, a jobb bordaív alatt...
hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 hete a jobb bordaív alatt a kb tenyérnyi és jobbra húzódó területen tompa fájdalmat érzek. nem erős de diszkomfort...
Hasi ultrahang
Tisztelt Doktor Úr/Nő. Hasi ultrahangon az alábbi lelet született: Az epehólyag kontrahalt,kevés folyékony epét tartalmaz,belső felszinénél...