Merckformin XR

Tisztelt Doktor Úr! 69 éves vagyok. Ma 2000 mg metformint szedek, 1000 mg-ot ebéd után, 1000 mg-ot vacsora után. És reggel 60 mg Diaprel mr tablettát. Folyamatosan mérem a cukorszintemet, s nem a legjobb. Úgy szeretnék változtatni, hogy átállnék a retard metforminra, és reggel 1000 mg Merckformin XR , és este 1000 mg Merckformin XR tablettát vennék be. Valamint - tudom hogy ez is retard, de én minden szívgyógyszeremet is két részletben veszem be -, reggel 60 mg Diaprel mr, és este 60 mg Diaprel mr tablettát vennék be. Régebben szedtem retard metformint, és jobbak is voltak az eredményeim, de abbahagytam mert nagyon drága. Most inkább visszatérnék rá. Egyébkén mi a különbség a kétfajta tabletta között, egyáltalán érdemes-e visszaállni. Évek óta úgy étkezem, hogy déli 12 óra, és este 18 óra között eszem csak. Úgy vettem észre, hogy így jobbak az értékeim, mint a cukorbetegeknek a hagyományos orvoslás által előírt sokszor együnk keveset szlogen. A másik téma a vesefunkcióm látványos romlása, a két időben éltérő laborlelet között. A két lelet között a Diaprel mr volt az a gyógyszer, amit pluszban kezdtem el szedni. Ez okozhatja-e a vesefunkció csökkenését. Mit tegyek, hogy megállítsam a csökkenést. Egyébként évek óta 120 kg vagyok, de se le se fel. Köszönöm a válaszát; László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Merckformin XR témában

A két gyógyszerforma között a hatástartamban van különbség (az XR elnyújtott hatású). Metforminból a 2000mg, Diaprel MR-ből a 120mg a maximális napi dózis, ez még megpróbálható. A vesefunkció romlás hátterében az alapbetegség állhat (nem gyógyszer-mellékhatásnak gondolnám). Mindenképp érdemes nephrológiai szakrendelést felkeresni, mert a vesefunkció romlása gyógyszeresen megelőzhető.

Kérdés: 2021. április 09., 08:51; Megválaszolva: 2021. április 09., 09:24
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj