Gyulladásos bélbetegség

Tisztelt Doktor Úr! 2018 óta van hasmenésem, néha naponta többször is, de van hogy tartósan normális a székletem. A hasmenésem legtöbbször étkezés után jelentkezik, de nem tudtam összefüggésbe hozni egyes ételekkel. Általában csak rövid időre „csikar” a hasam, közvetlenül a hasmenések előtt, ezen kívül semmilyen más panaszom nincs (puffadás, hányinger, láz, hasi fájdalom, fogyás, véres széklet) . Az elmúlt hónapokban többféle vizsgálaton is voltam: a székletvér, a baktériumtenyésztés, a hasi UH, a labor (CRP) , a teljes nutritív allergiapanel és az anti-tTG is negatív lett. (2010-ben egyszer már voltak hasonló panaszaim, akkor az anti-tTG pont a határon volt, 15 U/ml.) A kalprotektin azonban pozitív lett (254 μg/g) , a kezelőorvosom IBD-re gyanakszik. Nemrég voltam vastagbéltükrözésen, de nagyon fájt, görcsös volt a vastagbelem, így csak 70 cm-re tudtak felhatolni. A leletemen ez áll: „Az áttekintett bélszakaszon a nykh. ép, fénylő, tükröző, érhálózat áttetsző, haustratio megtartott.” Azóta egyébként elkezdtem probiotikumot szedni, és nem ment a hasam. A tükrözés elég rosszul érintett, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy van-e bármilyen alternatív útja a diagnózisalkotásnak? A 70 cm alapján legalább a colitis ulcerosa kizárható? Érdemes lenne ASCA-t vagy ANCA-t csináltatnom? Az IBD-n kívül más okozhatja-e a kalprotektin emelkedését? Válaszát és segítségét előre is megköszönve, tisztelettel: JP

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A calprotectin emelkedést bármilyen eredetű gyulladás okozhatja (nem feltétlenül kell krónikus gyulladásos folyamatnak lennie). Az ASCA és az ANCA sem bizonyítaná vagy zárna ki a Crohn betegséget. Ha panaszos időszakban történt a colonoscopia, akkor a vizsgált szakasz negativitása a colitis ulcerosa-t kizárja. Leginkább egy MR enterographia jönne szóba (ez kizárhatja jelentősebb Crohn aktivitás jelenlétét). Addig is tarthatjuk irritabilis colon-nak (az étkezést követő hasmenés, a hullámzó lefolyás erre igazán jellemző), erre a probiotikum kúraszerű használata (Bonolact, Progastro825), Duspatalin vagy Meteospasmyl szedése lehet jó.

Kérdés: 2021. március 31., 13:16; Megválaszolva: 2021. március 31., 20:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj