Hasnyálmirigy,emésztetlen széklet

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Több éve puffad a hasam a gyomrom környékén evés után. Ha például burgonyát eszem ez fokozódik. Sokszor emésztetlen a székletem. Répa,burgonya,köles szinte úgy jön ki mint ahogy megeszem. Tavaly végeztek cukor és keményítő vizsgálatot aminek eredménye cukor 0perc: 4,8 30perc: 8,7 60 perc: 7,1 90perc: 7,3 120 perc: 6,4 Keményítő 0perc: 5,5 30 perc: 5,5 60perc: 5,5 90perc: 5,7 120 perc: 5,5 Ebből egy százalékot számoltak ami 1850% lett közben 70%ig normális. A vizsgálatot kérő orvos még nem látta az eredményem mert több vizsgálat kellett volna de a covid miatt elmaradtak. Semmi kezelést nem kaptam rá. Idén szedtem egy neurópátiás fájdalomcsillapítót ami után elkezdett fájni a gymrom környéke ugye előtte csak puffadás volt. Hasi uh,vérvétel és gyomor tülrözésnél annyi jött ki,hogy felmaródásom van a nyelőcsőbe a cardia felett 5-6mm es több. Erre savcsökkentőt adtak. A panaszaim nem múlnak. Evés után egy húsz percel rettentő teltségérzésem lesz és fáj a gyomrom környéke. Étvágytalan vagyok mert már előre félek ha eszem felerősödik a fájdalmam. Meg szeretném kérdezni,hogy lehet ez hasnyálmirigy probléma vagy a reflux tud esetleg ilyen fájdalmakat okozni? Emésztő enzimet próbáljak esetleg szedni. Olyan érzésem van mintha az étel benn maradna a gyomromba és nem tudna megindulni az emésztésem. Várom válszukat Köszönöm szépen Anna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza puffadás témában

A savcsökkentő sajnos a hatása mellett a gyomorürülést lassítja, így akár ronthatja is a panaszait. Az eddigiek apalján elképzelhető, hogy kevés a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzim, ezt érdemes pótolni (Kreon, Pangrol. Mezym Forte). Vizsgálatban széklet hasnyálmirigy elasztáz vizsgálat illetve laktulózzal végzett kilégzési teszt (vékonybél bakterialis kontamináció irányába) jön szóba.

Kérdés: 2021. március 19., 14:47; Megválaszolva: 2021. március 20., 20:31
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...