Reflux? Emozul indokolt? Ethmoiditis okozthat kohogest?

Tisztelt Doktor ur! Gyerekkorom ota van egy alap kohogesem. Voltam mar vele tobbszor orvosnal, volt, hogy antihisztamint irtak fel, volt, hogy antibiotikumot (mindenfele vizsgalat nelkul) , de tovabbra sem mult el soha. Nem olyan regen elmentem vele gyomortukrozesre, ahol a gasztroenterologus enyhe gastritisen kivul mast nem latott, de azt mondta, hogy a refluxos betegek 70%-anal nincsenek lathato tunetei, de okozhat az enyemhez hasonlo kohogest, ugyhogy felirt napi 2x40 mg Emozult, amit 2 honapig kell szednem. Valamivel kesobb megkaptam a szovettan eredmenyet, amiben a kovetkezo allt: --- Makroszkópos leírás: I. 1 db 4 mm-es és 1 db 3 mm-es sárgás szövet. II. 1 db 5 mm-es és 1 db 3 mm-es sárgás szövet. Mikroszkópos leírás: I-II. HE festés után antralis és corpus típusú gyomornyálkahártya részleteket látunk. A mirigyek száma közepes. A hám monomorph. Intestinalis metaplasia nem látható. A stroma enyhe plasmasejtes, lymphocytás beszűrődést és oedemát mutat. Helicobacter Giemsa festéssel sem azonosítható. Diagnózis: I-II. Enyhe, chronicus, reactiv gastritis. Helicobacter negatív. --- Ez utan elmentem meg ful-orr-gegeszhez, aki nem latott semmit, de elkuldott CT-re, ahonnan mindenfele normalis ertekek es egy enyhe orrsovony ferdules mellett szerelept a kovetkezo: "Az ethmoidalis sejtek egy része mindkét oldalon ventralisan részlegesen fedett." Illetve "Vélemény: Deviatio septi nasi. Ethmoiditis." Online keresgelve a biopszia eredmenyere megtalaltam ezt a valaszat egy masik egeszen hasonlo kerdesre: https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/77578 Ebben azt irja, hogy "Nincs problémája [..] ezt tulajdonképp minden mintában látjuk" Ezen kivul mind az Emozul betegtajekoztatoban leirtak alapjan, mint az online elerheto tartalmak alapjan ugy tunik, hogy gyakorlatilag a javasolt ertekek (1x20mg 1 honapig) duplajat irta fel a doktorno. Nehany kerdes jutott eszembe ezzel kapcsolatban: 1: On mit gondol, indokolt-e ekkora mennyisegben PPI szedese? 2: Ha elkezdem szedni, gondolom nem javasolt majd egyik naprol a masikra teljesen elhagyni. Milyen utemezesben erdemes elhagyni a gyogyszert? 3: A rostasejtek alapvetoen eleg magasan helyezkednek el az arcon, ennek ellenere okozhat esetleg kronikus ethmoiditis ilyen kohogest? Gyakran erzem, hogy a torkomban csorog valami es mintha ez valtana ki a kohogo reflexet, lehet ez az oka? 4: Meg lehet allapitani, hogy az emliltett ethmoiditis akut vagy kronikus? 5: Milyen uton erdemes tovabb kutatni? 6: Olvastam pH-impedancia meresrol meg egyebekrol, erdemes lehet esetleg ilyesmivel megallapitani a refluxot, mielott elkezdek gyogyszert szedni? 7: Az emlitett enyhe gastritisre erdemes PPI-t szedni vagy van egyeb modja, amivel javithato az allapot? Ha esetleg ezen kivul meg barmi eszebe jutna, azert nagyon halas lennek. Koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Krónikus köhögés témában

1: On mit gondol, indokolt-e ekkora mennyisegben PPI szedese?

Ha a köhögés mögött refluxot sejtünk, akkor a dupla dózisú kezelés szükséges tartósan, szóval a 2x40mg dózis 2-3 hónapig un. próba terápiaként is indokolt.

2: Ha elkezdem szedni, gondolom nem javasolt majd egyik naprol a masikra teljesen elhagyni. Milyen utemezesben erdemes elhagyni a gyogyszert?

Jól gondolja, pár napos lépésekben, először 1x40mg, majd másnaponta 40mg dózisban érdemes elhagyni.

3: A rostasejtek alapvetoen eleg magasan helyezkednek el az arcon, ennek ellenere okozhat esetleg kronikus ethmoiditis ilyen kohogest? Gyakran erzem, hogy a torkomban csorog valami es mintha ez valtana ki a kohogo reflexet, lehet ez az oka?

Ha a CT képet a rostasejtek krónikus gyulladása okozza, a váladékcsorgás magyarázhatja a köhögést.

4: Meg lehet allapitani, hogy az emliltett ethmoiditis akut vagy kronikus?

az akut és a krónikus gyulladás között az fennállás ideje a döntő (illetve akut esetben markánsabbak a tünetek: láz, fájdalom)

5: Milyen uton erdemes tovabb kutatni? Az ethmoiditist fül-orr-gégésszel érdemes véleményeztetni

6: Olvastam pH-impedancia meresrol meg egyebekrol, erdemes lehet esetleg ilyesmivel megallapitani a refluxot, mielott elkezdek gyogyszert szedni? a pH-mérés és a nyelőcső manometria nehezen elérhető, funkcionális vizsgálatok (a pH mérés 24 órás vizsgálat, orron át levezetett szondával)

7: Az emlitett enyhe gastritisre erdemes PPI-t szedni vagy van egyeb modja, amivel javithato az allapot? A leírt enyhe gastritis terápiát véleményem szerint nem igényel.

Kérdés: 2021. január 31., 17:51; Megválaszolva: 2021. január 31., 20:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Felhasi fájdalom
Kedves Dr Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát! Viszont nekem még lenne pár kérdésem amit szeretnék feltenni! A hasnyálmirigy elégtelen enzim...
Felhasi fájdalom
Kedves Dr Úr! Nem olyan régen írtam Önnek. Megpróbálom kicsit részletesebben leírni. A múlt héten csütörtökön sajnos ismételten az SBOn...
Jobb bordaív alatti fájdalom
20 éve tartó jobb bordaív alatti fájdalom, utóbbi inapokban erősödött, főleg ülő helyzetben, nyomásra érzékeny. Többszöri kivizsgálás: UH...
Felhas-hátfájdalom
Kedves Doktor Úr! Tanácstalan vagyok, segítségét szeretném kérni. Április elején, jobb oldali, borda alatti fájdalmam jelentkezett, néha a...
Mi okozhatja ezeket a gyomor...
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy a gyomrom már egy jó ideje nem túl jó. Olyan panaszaim vannak, hogy bármilyen étel elfogyasztása...