Gastric metaplasia

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az alábbi szövettani eredményt kaptam kézhez gyomortükrözésem kapcsán: Mikroszkópos leírás: I. HE festés után vékonybél-nyálkahártya részleteket látunk. A minták zömében a bélbolyhok gracilisek, a boholyhám ép, az IEL-szám nem emelkedett, kevesebb, mint 20/100 epithel-sejt. A crypták szabályosak, a mitosis-ráta alacsony. Az egyik mintában azonban alacsonyabb bélbolyhok jelennek meg, itt azonban a felszínt egysoros, monomorph, nyáktermelő hengerhám borítja, a stromában hasonló hámmal bélelt mirigyekkel. A stroma enyhe, néhol mérsékelt, kissé gócos, plasmasejtes, lymphocytás beszűrődést mutat. Granuloma képződés nincs jelen. Kórokozó nem azonosítható, Giardia sem mutatható ki. PAS-reakcióval további kóros nem látható. II. HE festés után antralis és corpus típusú gyomornyálkahártya részleteket látunk. A mirigyek száma közepes. A hám monomorph. Intestinalis metaplasia nem látható. A stroma enyhe plasmasejtes, lymphocytás beszűrődést és oedemát mutat. Helicobacter Giemsa festéssel sem azonosítható. Diagnózis: I. Mérsékelt, chronicus, aspecificus duodenitis, focalis gastricus metaplasiával II. Enyhe, chronicus, reactiv gastritis. Helicobacter negatív. Érdeklődnék, hogy a focalis gastricus metaplasia rákmegelőző állapot? Van bármiféle lehetőség arra, hogy ezt eltávolítsák? Ha nincs rá lehetőség, Ön szerint milyen gyakran érdemes gyomortükrözéssel ellenőrizni, hogy ne alakuljon ki belőle semmilyen komolyabb probléma?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a gastricus metaplasia témában

A gastrikus metaplasia nem számít klasszikus rákmegelőző állapotnak, kialakulásának oka a nyombél fokozott savterhelése lehet (jelentősebb savtermelés a gyomorban ). A savgátló gyógyszereket mellett a metaplasia jó eséllyel teljesen megszűnik, de ha nyugtalanítja, 1 év múlva érdemes lehet kontroll vizsgálatot kérni.

Kérdés: 2020. december 05., 11:30; Megválaszolva: 2020. december 08., 15:05
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés
Szülés utáni székelési probléma
Emésztési zavar
Vastagbélrák mennyire...