Cysta a májban

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Két problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől. 2012-ben 20 mm-es cystát diagnosztizáltak a májamban, ami azóta folyamatosan növekszik, idén készült ultrahang vizsgálaton már 80 mm volt és mellette kialakult még egy 47 mm-es cysta is. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő ebben a helyzetben, okozhatnak e bármilyen problémát? Valamint lehet e összefüggésben a következő panaszommal? 2013-ban epekövesség miatt laparoscopos epehólyag eltávolításom volt. Négy hete erős epefájdalmaim kezdődtek. Diétával, Nospa alkalmazásával próbáltam javítani a helyzeten, de nem történt változás. Régóta fennálló reflux betegségem van amire jelenleg Quamatel tablettát szedek és megfigyeltem, hogy amikor elfelejtettem bevenni, kicsit enyhült az epe táji fájdalom. Emiatt elhagytam a Quamatel használatát, de teljesen ezután sem múltak el a fájdalmaim. Minden éjszaka felébredek rá és ha nem is görcsösen, de nappal is érzem. Tehát a panasz azóta nem múlik, a laborvizsgálaton a GGT érték 121 UL lett és a refluxot is nehezen tudom kezelni így (Salvus vizet és Acydogit rágótablettát használok). Legyen szíves megírni, mit javasol a fenti problémák esetén. Előre is köszönöm! Tisztelettel, Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a máj-cysta témában

A cysták mérete és növekedési tendenciája miatt tervezett műtéti eltávolítás javasolt (5 cm-es átmérő fölött a fizikai sérülés esélye jelentősen megnövekszik). A reflux kezelésére érdemes lehet markánsabb savcsökkentőt használni (azonban ha ez is fokozza az epés panaszokat, akkor esetleg gyomorürülési zavar irányába vizsgálódni).

Kérdés: 2020. november 10., 15:40; Megválaszolva: 2020. november 13., 18:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Érdeklődés
Bélrendszeri probléma
Gastroenterológiai szövettani lelet
Mit jelent ez a lelet?
Jobb oldali hasi fájdalom és...