Hasmenés és véres nyák

Tisztelt Doktor Úr! Kb 3 napja előfordul, hogy hamenésem van (normál székletem is volt közben, de az is lágyabb inkább). Pár napja érzem, hogy valami nem oké, forrónak és marónak is szoktam érezni a székletem akkor is, ha szilárdabb. Mióta ez van,világos barnás színű. Általában kétszer van székletem a nap folyamán, korán reggel és még a délelőtt folyamán, ez a mennyiség az utóbbi napokban néha 3-4 alkalomra nőtt. Eddig nem láttam vért benne (elég hipochonder vagyok így mindig megnézem). Ma reggel viszont egy hevesebb hascsikarós hasmenéssel indult a napom és a végén láttam benne minimális vércsíkos nyákot. Utána nem sokkal még egyszer el kellett mennem wc-re, itt kissé szilárdabb széklet jött, és ebben már több barnás nyákcsíkot láttam sötétebb és világosabb,de piros vérpöttykkel ,vércsíkokkal keveredve. Elég stresszes időszak után vagyunk, az utóbbi pár hétben sajnos túlzásba vittem a kávéfogyasztást is (5-6 csésze egy nap) erőspaprikát is gyakran ettem. A gyomromat sokszor savasnak érzem, enyhe fájdalmat, diszkonmfort érzést is tapasztalok, reggelente rossz a szám íze is. Lázat nem tapsztaltam, de kb két hete volt egy erős hurutos köhőgéssel és orrfolyással járó panaszom, ami elmúlt. A családban a feleségemnek és a gyerekünknek is volt hasmenéses panasza az elmúlt időben. Egy tavalyi tüdőembólia miatt véralvadásgátlót szedek, Xarelto 1*15 Mg/nap. A székletürítésem általában állandó, nem volt panaszom vele sosem, hasmenésem is nagyon régen volt utoljára, fel sem tudom idézni, mikor. A kávét már visszavettem pár napja, a reggeli rossz szájíz kicsit máérséklődött, de ezt a véres hasmenést ma tapasztaltam eléőször és meg vagyok ijedve. Van időpontom orvoshoz, ott is elmondom ezeket és nyilván elküld majd a szükséges kivizsgálásokra, de nagyon aggódom, mitől lehet ez. A közeli rokonságomban emésztőrendszeri rák nem fordult elő, csak méhnyakrák édesanyámnál, és édesapám anyai ági unokahúga halt meg rákos betegségben. Rostokban gazdagon táplálkozom már nagyon régóta, igyekszem kerülni a finomított szénhidrátokat , minimáélisan eszem csak vörös húst, zsírt, sportolok, nem dohányzom. Az utóbbi néhány hét volt némileg kivétel a táplálkozást tekintve, sajnos eléggé össze-vissza ettem + a rengeteg kávé. Kell-e esetleg daganatra gondolni, vagy valószínűbb valamilyen más probléma? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

A felső léguti hurut, a diéta megváltozása, a fokozott kávé- és fűszerfogyasztás okozhatja a panaszt (+ a véralvadásgátló kezelés), nem gondolnék rosszindulatú folyamatra. A vizsgálatokig is érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt étkezéseket tartani, kerülni a túlzottan csípős, fűszeres ételeket, probiotikumot használni. Gyógyszeresen addig a Duspatalin vagy Meteospasmyl Tabl. segíthet.

Kérdés: 2020. október 27., 10:32; Megválaszolva: 2020. október 27., 19:11
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Érdeklődés
Bélrendszeri probléma
Gastroenterológiai szövettani lelet
Mit jelent ez a lelet?
Jobb oldali hasi fájdalom és...